trešdiena, 2012. gada 29. februāris

Jaunākās grāmatas

Ļaujieties ideju ģeneratoram un radiet vienreizējus cepuru un šaļļu adījumus, kas iepriecinās gan jūs pašus, gan apkārtējos!
Grāmata “Krāsas un skaņas sintēze kā metode” piedāvā mākslas skolotājiem informāciju un metodiskos ieteikumus. Sagatavoto materiālu nevajadzētu uztvert kā gatavu recepti, drīzāk kā ierosmi radošiem eksperimentiem mākslinieciskajā/ pedagoģiskajā praksē un jaunām atklāsmēm.
Zinātnisko rakstu krājumā ievietoti pedagoģijas vēstures pētījumu rezultāti, kas tapuši vairāku gadu garumā. Tie atklāj līdz šim Latvijā mazāk pētītus pedagoģijas vēstures jautājumus, kā, piemēram, pedagoģijas vēstures historiogrāfija, pedagoģijas kā studiju priekšmeta un zinātnes veidošanās, daži obligātās, speciālās, mazākumtautību un sieviešu izglītības aspekti, skolotāju profesijas vēsture u.c.
Krājumā ir ietverti raksti, kuros aplūkots pieaugušo izglītības saturs, organizācija un īstenošana, ir izdalīta pētniecība, kā arī iezīmētas konkrētas praksē piemērojamas personības attīstības un atbalsta formas un metodes, kas ir nozīmīgas pieaugušo izglītībā.
Kāda ir Montesori skolu ikdiena un kāpēc tās gūst tādus panākumus?

Bērnu pašmotivācijas veicināšana ne vien ļauj iepazīt skolu bez piespiešanas un bailēm, bet arī optimāli sagatavo modernās darba dzīves prasībām. Vairāku šīs skolas beidzēju izteikumi liecina, ar kādu prieku viņi ir apmeklējuši Montesori skolu un cik sekmīgs ir viņu turpmākais dzīves ceļš.
 
Raiņa atmiņu grāmata «Kastaņola» ir intīms, emocionāli izteiksmīgs vēstījums par viņa un Aspazijas Šveicē pavadītajiem gadiem (1906—1914), reizē — dzejnieka — trimdinieka pateicība zemei un tautai, kas viņam deva drošu politisku patvērumu un vienlaikus kļuva arī par otru dzimteni — garīgas pilnveidošanās un atjaunotnes vietu. Grāmatas tekstu bagātina vairākas Aspazijas sarakstītas nodaļas.
Mūsdienu menedžmenta teorijas pamatlicēja Pītera Drukera klasiskais darbs EFEKTĪVS VADĪTĀJS ir viņa nozīmīgākā grāmata; vadītāja efektivitāte – tā ir arī Drukera darbu centrālā tēma pusgadsimta garumā. Šo grāmatu tūkstošiem dažādu līmeņu vadītāji visā pasaulē izmantojuši par savu rokasgrāmatu Nr.1, lai paaugstinātu savu un savas organizācijas efektivitāti.
Grāmata ir apjomīgu pētījumu apkopojums un reizē  stilistiski smalks literārs sniegums, kas lasītāju nemanot pārceļ atpakaļ uz laiku, kad Latviju pārvaldīja muižkungi un hercogi. Tā sniedz skatījumu par kungu un dzimtcilvēku sadzīvi, pilsētniekiem un lauku iedzīvotājiem, ļaujot lasītājam iejusties 18. gadsimta Latvijas apstākļos. Saturiskajā koncepcijā ietverti temati par tālaika Latvijas pamatiedzīvotāju kultūras ietekmēšanos no vācu, poļu un krievu mentalitātes, Latvijas sadrumstalotību apgabalos, Latvijas pagrimumu 18. gadsimta sākumā, ko izraisīja kari, mēris, bads, dzimtbūšanas spaidi, Latvijas kultūras lēno un sarežģījumiem pārpilno attīstību. Aprakstīta Latvijas garīgās kultūras nozaru (literatūras, mūzikas, tēlotājas mākslas) attīstība, atbilstoši lēnai un komplicētai Latvijas ekonomikas atlabšanai apskatīts "Bērensu aprindu" fenomens, trāpīgi izklāstīti latviešu ticējumi un izpratne par Dievu.

otrdiena, 2012. gada 28. februāris

Jaunumi DVD...

Dokumentāla filma par to bērnu likteņiem, kuri padomju terora gados bija deportēti no Baltijas jeb arī dzimuši izsūtījumā. Angļu, krievu, lietuviešu val.
Filma „Seržanta Lapiņa atgriešanās" mūsdienu realitāti rāda latviešu kino neierasti vieglā un humorpilnā veidā. Filmā četru rīdzinieku dzīves savijas negaidītu notikumu virpulī. Galvenās lomas atveido Jaunā Rīgas Teātra trupas kodols - Andris Keišs, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Baiba Broka, kā arī dziedātāja Lily. Filmas režisors ir Gatis Šmits. Izrāde „Tas notika ar viņiem" kalpoja par iedvesmu „Seržanta Lapiņa atgriešanās" scenārijam. 
LUPATIŅI ir animācijas projekts pašiem mazākajiem. LUPATIŅI ir stāsti par četriem auduma bērniņiem -- Zeķīti, Cimdiņu, Lakatiņu un Spilventiņu, kuri dzīvo skaistā audumu mājiņā un iepazīst pasauli. LUPATIŅI lieliski prot spēlēties, bet daudz kas cits viņiem vēl jāiemācās -- kā uzvesties pie galda, kā dalīties un mainīties ar rotaļlietām, kā iet vannā. Tas šķiet vienkārši tikai pieaugušajiem, bet ne mazajiem LUPATIŅIEM. Izmantojot savu bērna pieredzi un izpratni, rotaļu un iztēli, viņi mēģina tikt galā paši, bet, kad ar to ir par maz, palīgā nāk gudrais, pieaugušais Kaķis.  Filmu var skatīties arī angļu val.
Filma vēsta par trīsdesmitgadīgo Beatrisi (Rēzija Kalniņa), kura visu mūžu „peldējusi pa straumei”, nespējot pieņemt patstāvīgus lēmumus un balstot savu dzīvi attiecībās, kas viena pēc otras brūk kā smilšu pilis. Beatrise pārvērtē pagātnes notikumus un saprot, ka laimīga kļūs tikai tad, kad savas dzīves izvēles sāks izdarīt pati, nepaļaujoties uz apstākļiem, jūtu ilūzijām un skaistiem vārdiem, bet vienīgi uz sevi. Angļu, krievu subtitri.
Studiju Screen Vision, Latsfilma un Lats Film AB kopprodukcija ar Nacionālā Kino Centra, Media Plus, Svenska Film Institute un Rīgas Kinostudijas atbalstu.



Jauni mācību materiāli DVD formātā

Filma veidota ar domu – iepazīt atšķirīgus veidus, kā radoši cilvēki Latvijā un trimdā dažādos laika posmos centušies izpaust savu māksliniecisko domu.
Dzelmes grupa. Mākslinieku biedrība Zaļā vārna. Franču grupa. Elles ķēķis. Kazas bērni. Tekstu grupa Orbīta.
Filma „Viņš. Viņa. Valodiņa.” sekmē skolēnu izpratni par latviešu valodas vērtību un nozīmi ikdienas dzīvē un izglītībā. Filmā parādītas ikdienišķas, interesantas un atraktīvas situācijas, kurās nokļūstot varoņi izprot latviešu valodas zināšanu nozīmīgumu. Filma ir notikumiem bagāts stāsts par valodu kā līdzekli ceļā uz draudzību. Filmas varoņi ir studenti, kas novērtē latviešu valodas prasmju un zināšanu nepieciešamību ikdienas dzīvē un karjeras izveidē.
Filmā stāstīts par latviešu valodu kā valsts valodu, iepazīstināts ar institūcijām, kas stiprina valsts valodas nozīmi. Filma veido skolēna izpratni par valodas nozīmi ikdienas dzīvē un karjeras izveidē.
Mācību filma „Piebalgas kultūras mantojums” (10. –12. klasei) veidota no četrām epizodēm, kuras sniedz ieskatu Piebalgas vēsturē un palīdz izprast šī novada kultūrvides attīstību no 13. gadsimta līdz mūsdienām. Filma atklāj brāļu Kaudzīšu romāna „Mērnieku laiki” nozīmi latviešu literatūrā un iepazīstina ar izciliem Piebalgas kultūras darbiniekiem.
Filma iepazīstina ar Latgales kultūrvidi, latgaliešu literatūras attīstības ceļu, latgaliešu folkloras un amatniecības tradīcijām.

Audio ierakstu jaunumi

Hugh Laurie "Let them talk"
Imanta Kalniņa dziesmu izlase "Pilsētā kurā piedzimst vējš"
Instrumenti
Adele "The royal Albert Hall"