piektdiena, 2012. gada 16. marts

Jaunumi martā!!!


Grāmatā ir apkopots latviešu literatūras didaktikas mantojums no literatūras pedagoģijas pirmsākumiem līdz mūsu dienām. Īpašu uzmanību autore ir pievērsusi ievērojamāko didaktu idejām. Lasītāji iepazīs K. Dēķena, R. Ramāna, A. Dauges, M. Gailes, H. Grases, E. Zimules, J.Rudzīša un citu atziņas. Lielākā daļa no tām ir aktuālas arī mūsdienās, turklāt autore ir centusies atklāt tās praktiski izmantojamā veidā. Līdz ar to grāmata ir ļoti vērtīgs ieguvums literatūras skolotājiem, kuri vēlas bagātināt savus metodiskos krājumus un paplašināt skatījumu uz didaktiskiem jautājumiem, kā arī studentiem un citiem interesentiem.
Grāmata - Kristiānes F. patiesais stāsts par atkarību. Par bezjēdzīgu dzīvi. Par "ārstēšanos" no narkotikām.
Šajā darbā uz plaša faktu materiāla pamata raksturotas Latvijas preses valodas attīstības pamattendences pēdējo divdesmit piecu gadu laikā. Analizēti tādi izdevumi kā Atmoda, Padomju Jaunatne, Cīņa, Diena, Neatkarīgā Rīta Avīze, Lauku Avīze.

Teātra zinātniece Silvija Radzobe monogrāfijā “Uz skatuves un aiz kulisēm” atskatās gan uz 37 teātra kritikā nostrādātajiem gadiem, gan dalās atmiņās par cilvēkiem, izrādēm un notikumiem garākā laikposmā, kam viņa bijusi lieciniece. Tajā nozīmīgu vietu ieņem arī personiska rakstura atmiņas un iespaidi.
    Monogrāfijas sākumdaļā autore, izsekojot norisēm ar darbu vai mācībām saistītās jomās, sniedz  savu priekšstatu par sabiedrībai  vairāk vai mazāk zināmiem notikumiem, kā arī atklāj to aizkulises, pretendējot uz savu (neformālu) versiju par minētā laikposma vēsturi.
   Silvijas Radzobes monogrāfija, kas vienlaikus ir  gan memuāri, gan zinātnisks pētījums,  caur dziļi personisku cilvēcisku pieredzi un teātra kritikas prizmu  sniedz vērtīgu pienesumu ne tikai Latvijas teātru vēstures un kritikas jomā, bet paver ieskatu arī aizvadīto gadu desmitu sabiedriskās dzīves aizkulisēs.
Viņa vēstules, daudzās tikšanās reizes, nepublicētie materiāli ļaus vēl pilnīgāk apjaust viņa lielumu un savdabību. Lai arī grāmatas lasītājam izdodas vēlreiz sastapties ar vēl neiepazīto Vili Lāci!