otrdiena, 2012. gada 17. aprīlis

Aprīļa jaunumi 2...

Šai grāmatā apkopotas četras Ingas Ābeles dienasgrāmatas par Sibīriju, Igauniju, Latgali, kā arī par vienu vasaru. Tās tapušas laika posmā no 2001. līdz 2004. gadam.
1912. gadā Norvēģijā mazā stacijas pilsētiņā piedzimst dīvains bērns. Meitenes māte nomirst dzemdībās, un mazā Ieva aug viena ar tēvu, kas viņu patur no miestiņas sabiedrības. Ieva cieš no ārkārtīgi retas ģenētiskas slimības, kas piešķir viņai ērmīgu ārieni. Mazo pilsētiņu pārņem baumas un ar šausmām jaukta ziņkāre.
Aslāms izvērš stāstu par pakistāņu dzīvi angļu pilsētā, kuru viņi pārdēvējuši par Dašte-Tanhaī,  vientulības tuksnesi. Tajā pazuduši Džugnu un Čānda  mīlētāji, kas, dzīvodami grēkā, pārkāpuši islāma likumu.
Cieši saliedēto pakistāņu kopienu apvij baumas, un tad kādā sniegotā janvāra rītā par slepkavību tiek aizturēti Čāndas brāļi. Policija uzskata, ka tie noslepkavojuši mīlniekus, lai atriebtu ģimenes kaunu. Zudušo mīlētāju gads stāsta par nākamajiem divpadsmit mēnešiem, kad pakāpeniski atklājas šis noslēpums…
Konstantīns un Mērija Stasosi tiecas iedzīvināt amerikāņu sapni. 1950. gados Ņūdžersijā dibinātās ģimenes cerības un vilšanās caurstrāvo Billija, Sūzanas un Zoī dzīvi. Tomēr bērnu turpmākās attiecības. pieaugot, attālinoties no mājām un apzinoties savu seksuālo identitāti. atbalso ģimenē nepiepildīta mīlestība.
Vēsturiskā daiļliteratūra iegūst jaunu spožumu un ticamību Enčī Minas izcilajā vēstījumā par sievieti, kas apprecēja Mao un cīnījās, lai mantotu viņa amatu
"Spēlmanis" ir romāns par kaislību - vai tā būtu kaislība uz spēli, uz sievieti, uz naudu vai varu... Sarakstīts pirmajā personā, nervozā, reizēm psihiski nestabilā intonācijā, šis ir viens no vieglāk lasāmajiem un tempa ziņā straujākajiem Dostojevska romāniem. Spēcīgi, īpatnēji raksturi un precīzs kaislības pārņemta cilvēka psiholoģiskais zīmējums ir šī romāna lielākie plusi. "Spēlmanis" nerunā tikai par azartspēļu vilinājumu un neizbēgamo postu pēc tam, kad cilvēks ir ar tām saindējies. Rulete iegūst plašākas metaforas nozīmi - tā simbolizē cilvēka vēlmi vienā mirklī iegūt to, ko esi vēlējies, aklu un nesatricināmu ticību savai veiksmei un pusapzinātu pārliecību, ka nejaušība IR iepriekšparedzama.
Grāmata ietver divus stāstus, kas rit līdztekus; abi norisinās apvidū, sauktā par Hohaiju, bet dažādos laikos. Viens stāsta par apjukušu sievieti, kas zaudējusi vīru. viņš pastāvīgi provocējis viņā bailes un spiedis sievu paļauties uz viņu. Šis vēstījums ir ārkārtīgi gaisīgs un poētisks. Otrs vēstījums nav tik dzejisks un stāsta par Āronu, kas ir bēglis kopš bērnības. Ieradies Hohaijā, viņš apmetas pie viesmīlīga laulāta pāra un uzrauga zirgus vasaras ganībās, tas ir darbs, kas labi atbilst vientuļniekam, bet vasara nav tik vientuļa, kā viņš ir iedomājies: no meža dziļumiem uzrodas sieviete; tā nerunā ar viņu, jo ir tramīga kā stirna. Ārons uz sava auguma sajūt svešinieces skatienu, kas seko viņa kustībām. Sievietes vārds ir Inna, viņa dzīvo kopā ar savu tirānisko tēvu meža būdiņā purva malā. Inna un Ārons iepazīst viens otru, šaubīdamies, uzmanīgi un maigi. Rūgteni salds stāsts. Salds, bet arī briesmīgs zviedru romāns par mīlestību un zaudējumu.