pirmdiena, 2012. gada 20. augusts

Jauno grāmatu birums...

Apgāds Jumava laidis klajā jauku grāmatiņu pašiem mazākajiem lasītājiem un arī tiem, kas vēlas izkopt un attīstīt runas mākslu. Vienkārši un sarežģīti mēles "mežģi" un skaistas Margaritas Stārastes ilustrācijas!
Īstenība un ilūzijas. Cerības un maldi. Labklājības spožums un nabadzības posts. Patriotisms un nodevība. Mazās mierīgās Latvijas dzīves ritms un valsts varmācīgais gals. Par to vēsta šī laikmeta hronikas skice. "Ulmaņlaiki" bija leģendāri mūsu vēstures gidi, kad Latvijas iedzīvotāji cēla un pilnveidoja savu valsti. Pēc tās iznīcināšanas palika neremdināmas brīvības alkas - tās apslāpēt nespēja neviena okupācijas vara. Kur rodamas mūsu brīvības alku saknes - arī par to stāsta šī grāmata.
Lai rastu saprātīgas atbildes, mums vajadzīgas zināšanas par šā "brīnuma" dabu un īpašībām. Tāpēc "Nordik" laidis klajā Jūlijas Gipenreiteres jauno grāmatu "Turpinām saprasties ar bērnu. Vai tā?". Autores jaunais darbs padziļina jau aizsāktās tēmas un meklē atbildes uz pašiem būtiskākajiem jautājumiem: Kā radināt bērnu pie disciplīnas? Vai un kā sodīt? Kā panākt, lai bērns mācītos?
Jūlija Gipenreitere ir talantīga pedagoģe, daudzu zinātnisku rakstu, monogrāfiju un mācību grāmatu autore, Maskavas Valsts Universitātes profesore.
Viņas iepriekš izdotā grāmata "Kā saprasties ar bērnu?" (2006) Latvijā guvusi vecāku un pedagogu atzinību.
Šajā grāmatā Sindija Deila dalās savā pieredzē un praktiskajā darbā gūtajās atziņās, kā intuīcija var mums palīdzēt gan ikdienā, gan pieņemot svarīgus dzīves lēmumus.
Viegli uztveramā un saprotamā jautājumu-atbilžu formā atziņas un padomi par dzīves gudrību un tās virzītājspēkiem ir apkopoti trīs galvenajās kategorijās: attiecības, darbs vai liktenis un veselība. Sirsnīgi, ar humoru un apbrīnojami ikdienišķi uzrakstītais darbs piedāvā arī iespējas un paņēmienus, kā attīstīt Jūsu paša intuitīvās spējas, piedāvājot risinājumus jautājumiem, kurus uzdodam katru dienu.

Skriešana atjauno ķermeni un veldzē dvēseli! Grāmatā apkopota visa svarīgākā informācija par pareizu skriešanas tehniku, treniņu plānošanu, stiepšanās vingrojumiem un iesildīšanos, kā arī par tehnisko aprīkojumu, pirmo palīdzību traumu gadījumā un sabalansētu uzturu.
Apgāds Mansards laidis klajā Jāņa Rokpeļņa grāmatu Rīgas iestaigāšana, kas ir savulaik un joprojām ļoti populārās grāmatas Rīgas iedzimtie (1997) turpinājums. Literāti, mākslinieki un komponisti kopā ar autoru dodas īsās pastaigās pa Rīgu, aplūkojot un appoetizējot viņu bērnības vietas. Vispēdīgais sīkums, lai tas būtu vecs grausts vai kāds pavisam neuzkrītošs nostūris, kļūst par laika zīmi, kas spēj izraisīt nostalģiju pēc aizgājušiem un tāpēc ļoti romantiskiem laikiem.
Aplūkojot visu Latvijas novadu masku gājienus, nemaz nav nepieciešams ļoti uzmanīgi sekot aprakstam, lai saprastu, ka katram no galvenajiem gājienu tipiem-ķekatām, budēļiem, mārtiņbērniem, čigāniem-piemīt savas sevišķas vietējas iezīmes. Tās nosaka apvidus, jo, piemēram, ķekatas ir saistītas tikai ar Kurzemes novadiem. Budēļus galvenokārt pazīst Kurzemes un Zemgales robežnovados. Mārtiņbērnus, kā arī kāzu (godu) kūjeniekus sastopam gandrīz bez izņēmuma Vidzemē. Turpretī čigani ir visos novados lietots masku gājienu dalībnieku apzīmējums, tomēr tas it sevišķi ir iesakņojies Zemgales-Vidzemes-Latgales robežnovados, kur masku gājiena dalīniekiem gandŗiz nemaz cits nosaukums nav zināms. Un tomēr, kaut arī gājieniem katrā novadā ir savas īpatnības, tiem visiem ir arī kas kopējs, kas to savstarpēji saista un ļauj tos vienoti apzīmēt par latviešu masku gājieniem.  
Grāmatas autors Bruno Šulcs ir inženieris-mehāniķis, kura aizraušanās ir speciālu divriteņu konstruēšana. Ar tiem viņš kāpj augstos un ledājiem klātos kalnos un veic nobraucienus. Par saviem piedzīvojumiem Bruno Šulcs publicē rakstus plašsaziņas līdzekļos, raksta grāmatas, kā arī veido filmas. Viņš bieži viesojas skolās un interešu klubos, kur uzstājas ar priekšlasījumiem. 1996.gadā, kad Bruno mēģināja veikt nobraucienu no 5642 m augstās Elbrusa virsotnes Kaukāzā, viņš piedzīvoja smagu kritienu. Bruno no bojāejas paglāba tikai brīnums un drauga Valentīna pašaizliedzīgā rīcība. Par šo piedzīvojumu tapa grāmata ”UzdrīkstēšanāsBūtPašamSev”. Pēc šī nelaimes gadījuma viņš no sava bīstamā vaļasprieka neatkāpās un izvirzīja sev vēl pārdrošāku mērķi, proti, pārspēt Ginesa rekordu kategorijā ”lielākais augstums, kādā braukts ar velosipēdu”. Tā sasniegšanai viņš izvēlējās 7546 metrus augsto Muztagatas virsotni Ķīnas rietumos pie robežas ar Tadžikistānu. Lai iecere piepildītos, Bruno bija nepieciešami pieci (!) mēģinājumi. Savā grāmatā viņš stāsta par piedzīvoto kalnā un par to, ko prasīja un ko deva ceļš uz mērķi, uz sava Sapņa īstenošanu. Lasītājam paveras arī lieliska iespēja uzzināt, kā tapa Bruno unikālais velosipēds, kas ir viens no vieglākajiem pasaulē, un neklātienē iepazīt vienu no mazāk zināmajiem Ķīnas reģioniem – Sjiņdzjanu, kuru šķērsojis slavenais Zīda ceļš un kurā mūsdienās islāmiskais dominē pār ķīnisko. Aigara Truhina sērijas dizains. Aigara Truhina un Bruno Šulca vāka dizains.   

Gatavojoties jaunajam mācību gadam - iepērkam grāmatas!

Annai nekas nav kā parastai meitenei – ne vecāku, ne māju, ne skaistu, melnu matu, ne vienkāršas valodas, pat ne kleitas ar kuplām piedurknēm. “Bet Annai ir tik daudz nokrāsu kā varavīksnei, un katra no tām savā reizē liekas visskaistākā.” Turklāt Annai ir neparasta iztēle, kas tik ļoti patīk viņas draugiem un droši vien patiks arī lasītājiem.
Praktiskās un ļoti noderīgās rokasgrāmatas autore Iveta Galēja – pazīstamā kulinārijas un gastronomijas speciāliste, populāru pavārgrāmatu autore, žurnāliste, tulkotāja un Radio SWH "balss" – piedāvā vairāk nekā 300 konservēšanas receptes – gan pašradītas, gan pārņemtas no citu konservētāju pieredzes, pārveidotas un pielāgotas savai garšai. "Lai gan konservēšanas pamatprincipi ir seni kā pasaule, produktu saglabāšanu burkās un kārbās mūsdienu izpratnē ieviesa franči. Par to paldies jāsaka gan Nostradamam, gan Napoleonam: pirmajam – par uzdrošināšanos saldos ievārījumus bagātināt ar pikantām garšvielām un sāļām piedevām, otrajam – par ideju pildīt produktus pudelēs. Konservu gatavošana lielākās un mazākās burkās, muciņās un pudelēs jau gadiem ilgi ir mans vaļasprieks "ar garšu". Konservēšana ir radošs process, kurā katrs var izpaust savus priekšstatus par garšu un smaržu harmoniju.
Atklājiet, kādas dziedinošas īpašības tiek piedēvētas dažādiem akmeņiem, un izmantojiet šīs zināšanas, darinot oriģinālas rotaslietas. Grāmatā atradīsiet unikālas idejas, kā kombinēt dažādu krāsu, faktūru un mirdzuma akmeņus ar stikla, koka un metāla pērlītēm un daudzveidīgiem piekariņiem. Smelieties iedvesmu vairāk nekā 50 rotu paraugos, sekojiet instrukcijām vai ļaujiet vaļu fantāzijai un radiet neatkārtojamas rotaslietas, dāvājot akmeņu dziedinošo spēku sev un citiem.

Gandrīz katram no mums mājās ir sakrājušās dažādas lietas, kas neizmantotas stāv plauktos jau ilgāku laiku. Taču nesteidzieties tās izmest! Ja jūsu rokās nonāks šī grāmatiņa, noderēs it viss – nelieli auduma atgriezumi, lentītes, kurpju kārbas, dzija, izlasītas avīzes, pogas, izlietotas jogurta dzēriena pudelītes, apnikusi rokassomiņa… Šajā grāmatiņā sniegtas idejas, kā šīs lietas atjaunot, pārveidot un radīt no tām interesantus dekorus, dāvanas, svētku rotājumus un praktiskus priekšmetus, piemēram, fotorāmīšus – ledusskapja magnētus, skaistu kārbu suvenīru glabāšanai, eņģelīšus no vīna pudeļu korķiem, Ziemassvētku eglītes bumbas, kā arī daudz ko citu.
Aprakstu papildina krāsaini fotoattēli, kuros redzama darba gaita soli pa solim. Ļaujiet vaļu iztēlei un ieprieciniet sevi un tuviniekus!
Mode nav vienkārši profesija un autora personiskais liktenis, tas ir iemesls pārdomām par mākslas likteņiem, par cilvēku likteņiem, par valstu likteņiem. Aiz katra raksta ir milzu interese pret dzīvi visās tās izpausmēs un mīlestība pret savu lietu un saviem varoņiem. Izcilais modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs paver lasītājiem spilgtu pasaules ainavu, kur savijās lietu un cilvēku likteņi. Tie ir leģendāri modes dizaineri, mākslinieki, aktieri un citu izcili cilvēki, kas ir saistīti ar modi, saviļņojošie likteņstāsti, stāsti par modes radītājiem to visplašākajā nozīmē — no Koko Šaneles un Elzas Skjaparelli līdz mēmā kino un baleta zvaigznēm un mūsdienu bohēmai.

Šis neparasto uzdevumu krājums paredzēts jaunākā skolas vecuma bērnu vecākiem un skolotājiem, lai attīstītu bērnu loģisko domāšanu un spriešanas spējas. Taču visus uzdevumus bērns veiksmīgi var risināt arī patstāvīgi. Daudzveidīgie uzdevumi rosinās bērnu radoši domāt, katrai problēmai meklēt risinājuma variantus un tos pārbaudīt. Bērnam nostiprināsies interese par matemātiku, ja tiks izrēķināta kaut vai daļa šo uzdevumu. Visiem uzdevumiem dotas atbildes, dažkārt pievienoti arī atrisinājumi un īsi metodiski ieteikumi, tomēr grāmatā atrodamās risināšanas metodes nav vienīgās, un katrs interesents var meklēt savu – vispiemērotāko pieeju. Šajā grāmatā ir vērts ieskatīties arī 5.–9. klases skolēniem un skolotājiem. Lai veicas uzdevumu risināšanā!
No Rīgas līdz Pekinai – jā, tieši tik tālu ceļu vairāk nekā 7 mēnešu garumā mēroja aktrise Ilona Balode un mūziķis Rolands Ūdris. Ceļojums viņiem sanāca diezgan netradicionāls – Balode un Ūdrītis tajā devās bez finansiāliem iekrājumiem, paļaujoties uz veiksmi, ļaužu labvēlību un savu izturību. Šajā laikā viņi dzīvoja gan kā noplukuši klaidoņi, gan kā īsti karaļi – izbaudīja ielu un klubu muzikantu dzīvi, gulēja viesnīcās, parkos, pludmalēs un vilcienu stacijās. Satika milzum daudz dažādu cilvēku, pieredzēja Kaukāza pretrunas, musulmaņu pasaules brīnumus, hindu dīvainības, Pakistānas viesmīlību, kā arī Ķīnas sociālisma varas priekšrocības un mīnusus.
Grāmatā aprakstīti Balodes un Ūdrīša jautrie, trakie un brīžiem neticamie piedzīvojumi visās 16 šī ceļojuma laikā apmeklētajās valstīs: Latvijā, Lietuvā, Polijā, Slovākijā, Ungārijā, Slovēnijā, Horvātijā, Serbijā, Bulgārijā, Turcijā, Gruzijā, Armēnijā, Pakistānā, Indijā, Nepālā, Tibetā un Ķīnā.
Grāmatai pievienots tās saundtreks „Beijing Nights” ar Rolanda Ūdra dziesmām. Šīs dziesmas ir tapušas ceļojuma laikā un atspoguļo to brīžu Balodes un Ūdrīša ģeogrāfisko, psiholoģisko un kosmisko stāvokli laikā un telpā. Albuma ierakstā bez Ūdrīša un Balodes piedalījās arī Mārtiņš Burkevics, Arnolds Kārklis, Ivars Jercums, Norberts Skraucis, Artis Orubs un Gints Saulītis. Ieraksti veikti Ginta Solas, Ginta Saulīša un Mārtiņa Burkevica ierakstu studijās. Albumā iekļauts arī slavenais radiosingls „Beijing Nights”.
Grāmatas un CD māksliniece – Austra Cukura.
Grāmatā aplūkota bērnu pieredze un emocijas no pirmās jāšanas mācību stundas līdz pat pirmajām sacensībām. Brīnišķīgās fotogrāfijas un spraigais, informatīvais teksts jaunos lasītājus gan izglītos, gan iedvesmos.

Grāmatā Edvards de Bono atklāj iemeslus, kādēļ mūsu pašreizējais domāšanas veids nav pietiekams... un kā to uzlabot.