ceturtdiena, 2013. gada 24. janvāris

Jaunumi daiļliteratūrā

Nikija Maksvela, tāpat kā Gregs Heflijs, nebūt nepieder pie populārākajiem skolēniem un arī viņas dzīvē netrūkst pārpratumu un nepatikšanu. Patiesībā Nikija ir pavisam tālu no popularitātes – viņa ir galīga lūzere. Meitene cer, ka, uzsākot mācības jaunā skolā, viņa iegūs jaunus draugus un neveiksmes paliks pagātnē. Bet dzīvē nekas nenotiek tik vienkārši...
Kopš seniem laikiem dārglietas ir cieši saistītas ar pasaules bagātajiem un varenajiem. Karalienes Elizabetes I rotaslieta – Trīs brāļu piespraude, kuras dārgakmeņu apjoms un vērtība pārsteidz ikvienu senlietu kolekcionāru, savieno vairāku cilvēku likteņus neticamā rēbusā. Aptverot divus kontinentus un sešas valstis, stāsts seko trim ļoti dažādiem cilvēkiem, kurus vieno kopīgs mērķis un kaislība uz leģendārajiem akmeņiem. Lielbritānijas autors Tobiass Hills publicējis trīs apbalvotus dzejas krājumus, tostarp saņēmis prestižo daiļliteratūras PEN/Macmillan Award balvu.
Nomaldījies bērns...
Pirmā pasaules kara priekšvakarā uz kuģa, kas dodas uz Austrāliju, tiek atrasta maza meitenīte. Kāda noslēpumaina sieviete, dēvēta par Rakstnieci, bija apsolījusi drīz atgriezties pie viņas, taču pazuda bez pēdām.
Baiss noslēpums...
Savā divdesmit pirmajā dzimšanas dienā Nella O’Konora uzzina noslēpumu, kam lemts mainīt viņas turpmāko dzīvi. Pēc vairākiem gadu desmitiem viņa uzsāk meklējumus, kas noved sievieti vējainajā Kornvolā, skaistajā Blekhērstas muižā, kura reiz piederējusi aristokrātiskajai Montrašē ģimenei.
Mistisks mantojums...
Pēc Nellas nāves viņas mazmeita Kasandra saņem negaidītu mantojumu. Klinšu namiņš ar apslēpto dārzu ir slavens Kornvolas iemītnieku vidū ar saviem noslēpumiem, kas skar Montrašē ģimeni un viņu aizbildnībā pieņemto Elīzu Meikpīsu, rakstnieci, kas sacer drūmas Viktorijas laikmeta pasakas. Tieši tur Kasandra noskaidros patiesību par savu ģimeni un atrisinās gadsimtu seno mīklu par pazudušo meitenīti.

Jaunumi 2013. gada janvārī

Psiholoģijas doktore savā grāmatā piedāvā ieskatu psiholoģiskajā pedagoģijā jeb formās, kā ikviens pedagogs var izmantot psiholoģiski pamatotas pieejas savā ikdienas darbā un tādējādi uzlabot sava darba kvalitāti, attiecības ar skolēniem, viņu vecākiem un darba kolēģiem. Grāmatas pirmajā nodaļā autore atklāj psiholoģiskos faktorus pedagoģiskajā procesā gan skolotājam iepazīstot skolēnus, gan iepazīstot pašam sevi, kā arī raksturo skolas vides un organizācijas kultūras ietekmi uz skolēniem un skolotājiem.  Grāmatas otrā nodaļa ir veltīta pedagoga psiholoģiskajai kompetencei, tās lomai un saturam. Grāmatu noslēdz konkrēti ieteikumi, kā pedagoģi var veicināt savu psiholoģisko kompetenci
Mācību metodiskais līdzkelis paradzēts intervēšanas iemaņu un prasmju attīstīšanai. Prasmīga intervēšana palīdz sadzirdēt personības pašattīstības dziļākās tendences un rosināt pareizāko psihiskās aktivitātes izvēli. Materiāls sniegts vienkāršā, saprotamā valodā, izskaidrojot intervēšanas pamatus un sniedzot dažādus jautājumu traktējumus prasmīgai personības izziņai. Intervēšanas prasmi ir lietderīgi apgūt ne tikai psihologiem, bet arī citiem speciālistiem , kuru ikdienas darbs izpaužas saskarsmē ar cilvēkiem (uzņēmumu vadītājiem, sociologiem, pedagogiem, mārketinga un reklāmas speciālistiem, žurnālistiem, politiķiem, konsultantiem u.c.). grāmata domāta plašam lasītāju lokam.
Tautas tērpu meistares un “Senās klēts” dibinātājas Marutas Grasmanes jaunākā grāmata veltīta latviešu etnogrāfiskajiem cimdiem.
Daudzu gadu izpētes darbā autore Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Liepājas muzeja un Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja krājumos izvēlējusies 177 no 18. gs. līdz 20. gs. sākumam tapušus cimdus, kuri vislabāk raksturo dažādu Latvijas novadu cimdu adīšanas tradīcijas. Grāmatā publicētie cimdu pāradījumi un to tehniskie zīmējumi ļauj iepazīt latviskās dūraiņu darināšanas tradīcijas un rakstus, kā arī rosina lasītājus smelties iedvesmu saviem rokdarbiem.
Rīgas Kultūru vidusskolas skolotāja grāmatā apkopojusi savu pieredzi pilsoniskajā audzināšanā. Grāmatā ir aplūkota pilsoniskās audzināšana  latviešu tautas pedagoģijā, jaunlatviešu idejas, pirmā Latvijas neatkarības posma un trimdas pedagogu sasniegumi. Grāmatas praktiskajā daļā autore piedāvā savus pētījumus un novērojumus par vērtībaudzināšanu ģimenē, skolēnu attieksmi pret pilsonisko audzināšanu. Pielikumā lasītāji atradīs metodiskos materiālus, kurus var izmantot audzināšanas stundās.
Lai kļūtu par vīrieti, nepieciešamas zināšanas, prasmes, drosme, spēja pārvarēt vilšanos, veiksme un spēja riskēt. Grāmatas nodaļās raksturoti dažādu vecumu zēnu attīstības pamatprincipi, iespējamās problēmas un piedāvāti risinājumi. Autori izmantojuši gan profesionālo pieredzi, zinātniskus pētījumus, gan arī sirsnīgu humoru, kas šo tēmu pārvēš par interesantu lasāmvielu
Aizmirstiet par bērnu biezenīšiem, ēdiena smalcināšanu un mazajām karotītēm, par ēdiena normēšanu porcijās un ēdienreižu grafikiem - uzticieties bērnam un ļaujiet viņam ēst pašam, kad un kā viņš to vēlas!
Simbolizējot trīs savas dzīves ciklus, kur “Prjaņiks” ir atmiņu druskas no bērnības, kura tika pavadīta Sibīrijā, “Debesmannā” ir augstā dziesma latvieša virtuvei un garšas sajūtu atmodai, bet “Tiramisu” kā simbols horizonta paplašināšanai, pasaules iepazīšanai pēc dzelzs priekškara krišanas, politiķe un mākslas zinātniece Sandra Kalniete izdevusi savu pirmo pavārgrāmatu.
Grāmata veltīta šobrīd aktuāliem, ar valodu saistītiem jautājumiem. Grāmata aplūko šādu likumsakarību - tās etniskās grupas, kas savu identitāti galvenokārt balsta uz valodu, un kuru etniskie konflikti arī ir saistīti ar valodu, parasti nenonāk līdz fiziskai agresijai, un valodā balstīts konflikts parasti paliek civilizētā, verbālā līmenī.
Stipra sieviete daudzējādā ziņā līdzinās veselīgai vilcenei: viņai piemīt nekļūdīgs instinkts, mūžīga gudrība un apbrīnojama drosme – īpašības, ko dāvājusi Pirmatnējā Sieviete. Diemžēl aplamas kultūras normas un vērtību sistēmas šo pirmatnējo spēku ir apspiedušas un nicinājušas tik ilgi, ka mūsdienu modernā sieviete biežāk jūtas pazudusi, apdraudēta un vāja, nevis iekšējas pārliecības un drosmes iedvesmota. Kā atjaunot saikni ar dabisko būtību? Lasot ceļa zīmes, kas ieaustas sensenās pasakās, mītos un teiksmās. Atkodētas un izskaidrotas, tās atklās jums Pirmatnējās Sievietes pēdu nospiedumus. Sekojiet tiem! Vienalga, vai esat veiksmīga vai neveiksmīga sieviete, mājsaimniece, māksliniece vai uzņēmēja, – šī grāmata ir jūsu atslēga uz īsto dzīvi, uz zinīgas, spēcīgas un savvaļīgas sievietes pasauli.

Anselma Grīna grāmatās slēpjas noslēpums, kas piemīt arī visam ģeniālajam, un tā vārds ir vienkāršība. Populāra psiholoģija, vienkārša valoda, dziļa, cilvēkam tuvu tēmu analīze, pozitīvs skatījums, viegli saprotams teksts – tas veicina grāmatu popularitāti. Šķiet, ka autors uzrunā tieši tevi, ikkatru no mums. Grāmata piešķir tavam dar­bam dzīves jēgu; to lasot, tu iegūsti draugus, sāc uzticēties mīlestībai, atver durvis, lai dzīvotu nevis eksistētu.
Rokasgrāmata pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu radīšanai. Mārketinga guru un pasaulē vispopulārākā e-grāmatu autora Seta Godina manifests inovatīvu projektu īstenotājiem, kas pārvērš ikdienišķus produktus un pakalpojumus par ievērojamiem. No angļu valodas tulkojusi Lelde Bārdiņa.