ceturtdiena, 2013. gada 7. februāris

Jaunie DVD



Zaļā josta , turpinot vides izglītības īsfilmu sēriju (Papīra ceļš 2007; Bateriju ceļš 2009), piedāvā jaunu īsfilmu "Elektroiekārtu ceļš", kurā vienkārši un saprotami uzzinām par elektroiekārtu dzīves ciklu - jaunas preces nokļūšanu pie pircēja, tās nodošana pārstrādei un jaunas iekārtas tapšanu.

Filma veidota pēc Maikla M.Luisa grāmatas, kura izdota 2003. gadā, par Oklendas beisbola komandu un komandas menedžeri Billiju Bīnu. Viņa mērķis ir izveidot konkurētspējīgu beisbola komandu, neskatoties uz finansiālām grūtībām.

Dokumentālās filmas galvenais varonis ir leģendārais režisors Oļģerts Kroders, kurš astoņdesmit sešu gadu vecumā Valmieras teātrī uzsāka darbu pie savas ceturtā Šekspīra "Hamleta" iestudējuma. Teātris ir ne tikai O. Krodera darba vieta, bet arī mājas, kurās viņš dzīvo. Filma seko viņa ikdienai mēģinājumu procesam līdz pat pirmizrādei un kopā ar 4 Hamletaiestudējuma. Teātris ir ne tikai O.Krodera darba vieta, bet  arī mājas, kurās viņš dzīvo. Filma seko viņa ikdienai, mēģinājumu procesam līdz pat pirmizrdādei un kopā ar četriem Hamleta lomas atveidotājiem no dažādiemiestudējumiem un teātriem iesaista skatītāju neklātienes sarunā par teātri, brīvību un vientulību. Filma uzdod jautājumu par to, ko nozīmē būt vai nebūt cilvēkam.

2009.-2010. gadā krīzes vissmagākajā punktā, 53. Latvijas mazās lauku skolās ne tikai pierādīja savu dzīvotspēju, bet atrada inovatīvus risinājumus, kļūstot par daudzfunkcionāliem kopienu centriem, kur visas dienas garumā saturīgi laiku pavada visu vecuma bērni un uz kuriem labprāt nāk arī pieaugušie, lai kopīgidarbotos, cits citam palīdzētu, apgūt jaunas prasmes un arī uzsāktu uzņēmējdarbību. Dokumentālā filma rāda piemērus, kā balstoties uz vietējo iedzīvotāju vajadzībām un interesēm, sekmēt kopienas dzīvesprieku un ilgspējigu attīstību.
1991. gada janvārī 50 000 Latvijas iedzīvotāju devās uz barikādēm, lai nevardarbīgi pretotos oespējamai PSRS agresijai. Filmā Tēvu barikādes iekļauti septiņi stāsti atskatās uz barikāžu laiku, un caur tiem autors cenšas saprast, kāpēc šis notikums ir viens no svarīgākajiem pavērsieniem atjaunotās Latvijas vēsturē. Kas notika šajā laikā? Kā tas izmainīja barikāžu dalībniekus?