ceturtdiena, 2015. gada 28. maijs

Jaunumi maijā


Latvijas Nacionālais kultūras centrs izdevis Dr. hist. Anetes Karlsones grāmatu „Rakstainās jostas: kopīgais kultūrslānis”. Grāmatā sniegta gan praktiska informācija jostu audējiem, gan jostu aušanas tradīcijas vēsturiski skaidrojumi, apkopojot ļoti plašu, daudzu muzeju un citu krātuvju sniegto ziņu kopumu par atsevišķiem, savstarpēji līdzīgiem rakstaino jostu tipiem: Alsungas, Krustpils un Kalsnavas.

Jauniešiem saistošā veidā par Nīderlandes gleznotāju Vinsentu van Gogu.

Grāmatā autore aplūko līderības jautājumus. Tās ievada daļā tiek skaidroti Eiropas Savienības un Latvijas izaugsmes stratēģijas principi saistībā ar līderību, līderības jēdziens, līdera funkcijas un vara. Tālākajā grāmatas daļā autore pievēršas līderībai vēsturiskā skatījumā un analizē līderi kā personību, pieskaroties arī tādiem jautājumiem kā līdera psihe, emocionālā inteliģence, radošums, kompetence, motivācija, „Es” koncepcija, vadības stili un citiem. Apcerēti tiek arī komandas veidošanās principi. Grāmatu noslēdz mūsdienu sabiedrības analīze un padomi tiem, kas vēlas būt līderi. Pielikumā dots arī terminu skaidrojums. Grāmatu var izmantot visi, kas vēlas iepazīt līderību, studē vadības zinātni. Vienlaikus grāmata noslēdz autores izveidoto sēriju, kas veltīta izglītības iestādes vadības jautājumiem.
Grāmatā iekļautas ekspertu izveidotas spēka un kustību treniņu programmas, kuras uzlabos arī vispārējo izturību un kustīgumu ikdienā. Tajā iztirzāts viss – no tipiskām traumām skrienot un veidiem, kā no tām izvairīties, līdz ģērbšanās ieteikumiem un padomiem par uzturvielām un ūdens lietošanu treniņu laikā un par to, kā pēc skriešanas atjaunot spēkus. Lai kāds būtu mērķis – pirmo reizi noskriet 5 km vai veikt kārtējo maratonu – izvēlieties savai sagatavotībai atbilstošu treniņa programmu, izprotiet skriešanas biomehāniku un uzlabojiet skriešanas tehniku, veiciet vingrojumus, kas palīdzēs attīstīt spēku un ātrumu, ņemiet vērā padomus par aprīkojumu, uzturu un skriešanas taktiku. Vēlam veiksmi!
365 izzinošas aktivitātes, kas tev jāizmēģina, kas pilna ar pārsteidzošām nodarbēm, piemēram, kukaiņu viesnīcas būvēšanu, mākoņa radīšanu, fosiliju meklēšanu, dzīvnieku pēdu atpazīšanu, jūras piekrastes pētīšanu ‒ un daudz ko citu, piedāvā aizraujošu laika kavēkli un atklāj brīnišķīgu pasauli mums līdzās.
Grāmata aicina būt aktīviem – atklāt, vērot, pētīt, radīt... – un precīzas instrukcijas, nepieciešamo lietu saraksts un fotogrāfijas izskaidro katru aktivitāti soli pa solim.
Grāmatā apkopoti uzdevumi, kas palīdz bērniem iepazīt dažādus veidošanas materiālus un to izmantošanas iespējas. Autore piedāvā gan veidošanas masu receptes, gan 48 dažādas grūtības pakāpes uzdevumus. Tie papildināti ar metodiskiem norādījumiem un veidošanas materiālu skaidrojošo vārdnīcu. Grāmatā ietvertā metodika ir balstīta uz pirmsskolas un sākumskolas mācību programmu prasībām. Grāmatu var izmantot kā pirmsskolas un sākumskolas pedagogi, tā vecāki. Autore norāda, ka veidošana attīsta ne tikai roku kustības, bet arī smadzeņu darbību, telpas un krāsu izjūtu. Bērni, kuri daudz veido, sekmīgi tiek galā ar sarežģītākiem uzdevumiem gan lasīšanā, gan matemātikā, nemaz nerunājot par radošo prasmju un fantāzijas attīstību. Artas Mucenieces datorgrafiskais noformējums.
Bērns, kā lielākais dārgums ienāk mūsu ģimenēs, un mēs vecāki un audzinātāji daudz ko neizdarām bērna attīstības sekmēšanai, jo vienkārši to nezinām. Autores grāmatā uz zinātniskiem pētījumiem balstoties, parāda kāda nozīme bērnu attīstībai un sasniegumu veidošanai ir kustībām, zīmēšanai, dejošanai, ritma izjūtas attīstīšanai, skaņu pasaules izzināšanai bērna personības izveidē. Cik svarīga loma šīm nodarbībām ir bērna emocionālās attīstības un gribas veidošanā. Dažkārt pieaugušie neapzinās rotaļas nozīmi bērna attīstībā. Caur rotaļām bērns iepazīst savas tautas tradīcijas un svētkus, lai tās varētu nodot nākamajām paaudzēm, tā saglabājot savas tautas identitāti. Grāmata sniegs daudz praktiskus piemērus un padomus.

otrdiena, 2015. gada 26. maijs

Bērnu grāmatu nedēļa Latvijā





Esam priecīgi piedāvāt jautru startu vasaras lasīšanas programmām, pirmo reizi uzsākot Bērnu grāmatu nedēļu Latvijā. Jaunās tradīcijas sākums ir 1.jūnijs, kas pazīstams kā Starptautiskā bērnu aizsardzības diena. 

Bērnu grāmatu nedēļas (pat mēneši) ir plaši pazīstamas visā pasaulē, piemēram, Amerikas Savienotajās valstīs šīs tradīcijas vēsture iesniedzas jau devītajā gadu desmitā, daudzās Eiropas valstīs lasīšanas veicināšanai un bērnu grāmatām veltītas nedēļu ilgstošas kampaņas tiek rīkotas vairāk kā 50 gadus. 

Pasākumu programma ar krāšņu notikumu sāksies pirmdien 1.jūnijā Vērmanes dārzā Rīgā. Sadarbībā ar Zviedrijas Karalistes vēstniecību un Tallink īpaši atzīmēsim 70. dzimšanas dienu vienai no spilgtākajām Astridas Lindgrēnes grāmatu varonēm - Pepijai Garzeķei. 

Iespēja laimēt 4 biļetes uz Stokholmu un grāmatizdevēju sarūpētas balvas noteikti iedvesmos bērnus un vecākus piedalīties Pepiju parādē. Plaša grāmatu apgādu programma paredzēta katrā no teltīm.

Aicinām iesaistīties publiskās bibliotēkas un grāmatnīcas kopīgu skaļās lasīšanas, stāstniecības un citu radošu aktivitāšu organizēšanā bērniem.