trešdiena, 2015. gada 4. februāris

Bibliotēka slēgta

9. februārī bibliotēka būs līdz 14.00 slēgta. Bibliotēkas darbinieki mācīsies. Gaidīsim jūs pēc 14.00 līdz 17.00.


Izstāde: Raiņa un Aspazijas gads

 esam izveidojuši izstādi ar veltījumu Raiņa un Aspazijas 150. gadu jubilejai - Aspazijai 16. martā, bet Rainim 11. septembrī.

Izstādē varēsiet iepazīties gan ar rakstnieku darbiem, gan ar darbiem par viņu. Mūsu fondos ir arī audiovizuālie mācību materiālus.

Izstāde būs apskatāma līdz 16. martam. Pēc tam šo izstādi būs iespēja paņemt uz skolu kā ceļojošo izstādi.


pirmdiena, 2015. gada 2. februāris

Jaunumi 2015 gadam sākoties


Skolotāja grāmata papildina atbilstošās 6. klases mācību grāmatas meitenēm (A daļu, kas domāta kā meitenēm, tā zēniem un B daļu, kas domāta tikai meitenēm). Grāmatā ievietota kursa programma, mācību stundu plānojums un ieteikumi katrai nodarbībai, kā arī pārbaudes darbu paraugi.
Grāmata ir adresēta mājturības un tehnoloģiju skolotājiem, kuri strādā ar meitenēm. Papildus ierastajai informācijai skolotāji grāmatā atradīs arī interesantas idejas, kā veidot grafiskos organizatorus, situāciju kartes, vērtēšanas kritēriju tabulas un noderīgus padomus pretrunīgām situācijām.
Grāmata noderēs visiem, kas vēlas iepazīt musulmaņu pasauli. Īpašu interesi lasītājos var izraisīt fakts, ka autors savu darbu balsta uz sacerējumiem, kas nāk no pašu musulmaņu pasaules un tajā pašā laikā saglabā neitrālu un kritisku skatījumu. Līdz ar to grāmata var daudziem likt mainīt savus agrākos priekšstatus. Jāpiebilst, ka daudzu vārdu rakstību latviešu valodā autors ir atveidojis no jauna, tā pietuvinot to arābu valodas tradīcijām. Grāmata apliecina, ka daudzas musulmaņu pasaules un Rietumu tradīcijas ne tikai radušās no vienas saknes, bet arī savā būtībā ir tuvas.
Izmantojot savu ilggadīgo psihologa pieredzi, autore analizē pārdzīvojumu un tā ietekmi uz cilvēka psihi. Grāmatas ievada nodaļās ir raksturota pārdzīvojuma pieredzes būtība un tās ietekme uz cilvēku. Autore atklāj, ka katrā pārdzīvojumā slēpjas arī radošas kvalitātes, kuras cilvēks var daudzpusīgi izmantot. Tālākajā izklāsta gaitā autore parāda, kā pārdzīvojums pilnveido cilvēku un kā bagātina viņa garīgo inteliģenci.
Grāmata pamatā noderēs psiholoģijas speciālistiem un studentiem, bet to var izmantot visi, kas vēlas iepazīt sevi un izprast savus pārdzīvojumus. Autore piedāvā arī plašu vārdnīcu tiem, kuriem atsevišķi psiholoģijas termini vēl nav pazīstami.
Tekstilmākslinieces, stilistes un dizaineres Signes Folkas grāmata iedvesmos ikvienu radīt vienkāršas, praktiskas un skaistas lietas savam priekam, mājai un draugiem.
Autore piedāvā iespēju soli pa solim veidot jaunas lietas no vecām, priekšmetus no dabā atrastiem materiāliem, kā arī sīkus un jaukus, bet noderīgus niekus mājas dzīvei un svētkiem – vāzes, pārklājus, lampas kupolus, čības, paliktņus, pakaramos, dekorus un glezniņas, Adventes kalendāru, Lieldienu olu trauku un daudz citu lietu.
Šī grāmata spēs uzburt svētkus un mājīgumu ik mīļu brīdi ik katrā sezonā un gadalaikā.
Izdevums ir rokasgrāmata vecākiem, kas audzina bērnu vecumā no dzimšanas līdz septiņiem gadiem. Autores skaidro bērna augšanas likumsakarības un iesaka vecākiem dažādas nodarbības, kas veicina bērna attīstību. Grāmatas autores ir speciālistes bērnu neiroloģijā, logopēdijā un pirmsskolas pedagoģijā. Ieteikumi ir balstīti uz ilggadēju pieredzi un jautājumiem, kurus ir uzdevuši vecāki. Grāmatas pielikumā ir atrodamas anatomiskās shēmas, kas palīdz izprast ieteikumus, rotaļas un spēlēm vajadzīgie attēli.
Lasot grāmatu vecāki un pedagogi iegūs vērtīgus padomus un atklās, ka cik daudz prieka var sagādāt vienkāršas nodarbības ar bērnu. Ārsti un pedagogi to var ieteikt visiem vecākiem, kas interesējas par radošu pieeju bērna audzināšanai.
Izdevniecība par jauno grāmatu norāda, ka Rudzītis rakstījis ne tikai kā psihoterapeits, bet arī kā pētnieks, vīrietis, tēvs, vectēvs un izmantojis vēl citas savas lomas, kurām piederas cita, ne tikai ārstu vai psihoterapeitu ētika. Šos tekstus vēl nevajadzētu uztvert kā zinātniskus, jo tie nav dzimuši kādā no šodienas zinātnieku korporatīvajiem klubiem un nav tajos atzīti, norāda izdevniecība.
Grāmata “Eiropas Modes vēsture. 18.-20.gadsimts” ir grezns izdevums, kas pārsteidz ar bagātīgo un daudzveidīgo Aleksandra Vasiļjeva rūpīgi vāktās kolekcijas attēlu kopumu - ekspozīciju, ar izsmeļošiem autora komentāriem un plašām piezīmēm gan par laikmeta kopīgajām modes tendencēm, faktoriem, kas veicinājuši kādu neparastu iezīmju rašanos, gan personībām, kuras uztvērušas laikmeta garu, to iemiesojot savās tērpu kolekcijās: Čārlzs Vorts, Pols Puarē, Koko Šanele, Kristiāns Diors, Pjērs Kardēns, Īvs Senlorāns. 
Otrā pasaules kara beigas Latvijā mieru neatnesa - gluži pretēji, te sākās jauns karš, kas dramatiski pārmainīja dzīvi daudziem cilvēkiem un viņu ikdienā ienesa teroru un bailes. Meži un purvi kļuva par militāras pretošanās vietu un reizē pajumti tūkstošiem cilvēku. Mežs kļuva par politisku jēdzienu, nepakļaušanās un pretstāves apzīmējumu.
Sieviešu piedzīvotais mežos un purvos nacionālo partizānu kara laikā līdz šim ir bijusi neizzināta Latvijas vēstures lappuse. Divpadsmit sieviešu - meža meitu - pieredzēto un pārdzīvoto uzklausījusi un grāmatā apkopojusi LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Sanita Reinsone.
Šajā grāmatā Raiņa pētniece Gaida Jablovska apkopojusi vēstules, kuras sarakstē ar Līzi priecēja ģimeni 16 gadu garumā.
 
Sarakstes aizsākums, kad puikam 14 gadi. Viņš pirmoreiz mūžā aizbraucis tālu, tālu no mājām – uz Rīgu – un sācis mācīties ģimnāzijā – vācu ģimnāzijā. Vācu valoda, vācu izglītība vēl skaitās par nākamo panākumu drošu garantiju. Un paši pirmie vārdi, kurus viņš raksta vēstulē ģimenei – “Mīļā māsa!”. Tā ir Līze.

‍Jāņa un Līzes – brāļa un māsas – sarakstīšanās nav nekāds romāns. Kādēļ mums lasīt šīs vecum vecās vēstules, kādēļ sekot notikumiem, bieži vien sīkiem, no sen izgaisušām dzīvēm?
Drīzumā Rainim apritētu 150 gadi. Kaut kādā veidā viņš patiešām dzīvāks par jebkuru no mums: mēs ar viņu runājamies, dzirdam un atceramies viņa teikto un rakstīto, strīdamies, dažreiz piekrītam viņam, dažreiz kategoriski nē, viņš mūs iepriecina un aizkaitina; mums ar viņu ir un turpinās neparastās un neviennozīmīgās attiecības.