piektdiena, 2015. gada 30. janvāris

Jaunumi no Latviešu valodas aģentūras



„Latviešu valodas darbības vārdu tabulas” ir vērtīgs uzziņu avots tiem, kas mācās un māca latviešu valodu, vēlas būt pārliecināti par gramatiski pareizām darbības vārda formām Šajā izdevumā 940 darbības vārdu locīšana ir atspoguļota 142 tabulās, grāmatas otrajā daļā dots darbības vārdu pamatformu saraksts („Darbības vārdu un to pamatformu rādītājs”), tulkojums krievu un angļu valodā („Latviešu-krievu-angļu darbības vārdu vārdnīca”, „Krievu-latviešu darbības vārdu vārdnīca”, „Angļu-latviešu darbības vārdu vārdnīca”). Visi darbības vārdi ir sagrupēti atbilstoši darbības vārdu locīšanas paraugiem un sakārtoti alfabētiskā secībā. Izdevumā ir iekļauti arī metodiskie norādījumi latviešu, angļu un krievu valodā.

Grāmatā „Literārā valoda un normas lingvistiskajā praksē: Eiropas pieredze un tradīcijas“ apkopoti pētījumi par literārās valodas izveidi, attīstību un situāciju mūsdienās Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā, Slovākijā, Vācijā un Francijā. Pētījumi aplūko literāro valodu attīstību un lietojumu, kā arī raksturo dažādus aktuālus jautājumus: kā dažādās Eiropas valstīs saprot literārās valodas jēdzienu, kā literārās valodas ir izveidojušās, kāda ir to situācija mūsdienās. Katrs pētījums dod pārskatu arī par normatīvajiem izdevumiem un institūcijām, kas darbojas valodas kopšanas jomā un īsteno valodas politiku. Ikvienas grāmatā aplūkotās literārās valodas cilme parāda arī vispārīgos un kopīgos valodas attīstības procesus, dodot iespēju lasītājam meklēt, salīdzināt un apzināties latviešu literārās valodas lomu latviešu valodas pastāvēšanā.
Mācību līdzekļu komplekts attīsta visas runas darbības prasmes, piedāvājot dažādus vingrinājumu tipus, ikdienas situācijas un sadarbības iespējas. Grāmatas nodaļu noslēgumā piedāvāti dažādi saziņas vingrinājumi un pašpārbaudes uzdevumi. Grāmatas pielikumā ir gramatiskās tabulas, vārdnīca  un pašpārbaudes uzdevumu atbildes. Darba burtnīcas pielikumā ir lietišķo rakstu paraugi, valstu, tautību un valodu nosaukumi, kā arī mērvienību nosaukumi.