sestdiena, 2013. gada 14. decembris

Jaunās grāmatas!


Latvijas vēsturē ir dažādi stāsti – viens no tiem par naudas laikiem, kas nākuši, gājuši, mijušies. Par dzintara krellēm, sudraba stienīšiem, monētām, kas no zelta, sudraba kaltas noderējušas ne tikai maksāšanai, bet arī uzkrājumiem un drošībai nebaltā dienā.
Latvijas teritorijā lietota nauda, kas ceļojusi no Rietumeiropas, Skandināvijas, pat Tuvajiem Austrumiem. Līdz pat 20. gadsimtam, kad 1922. gadā, gudri un taupīgi saimniekojot, Latvija tika pie savas nacionālās valūtas – lata. Sudrabā kaltais pieclatnieks ar tautumeitas profilu kļuva par savdabīgu brīvās Latvijas simbolu.
Arī atjaunotais lats ir mīlēts ne vien apgrozības naudā vai prestižajās jubilejas un piemiņas monētās, bet arī ikgadējos īpašās apgrozības latos, kas krājušies kolekcijās un daži pat kļuvuši par retumiem. 2014. gads sāk eiro stāstu, kas ļaus atgriezties Riharda Zariņa veidotajai tautumeitas monētai un kļūt ne vien par Latvijas, bet arī Eiropas naudas veidolu.


Šajā enciklopēdiski populārajā grāmatā (480 lpp.) latviešu valoda skatīta gan kopumā, gan atšķirībās, atsedzot, kā veidojusies latviešu rakstu valoda, kas ir raksturīgs tās gramatikai, leksikai, frazeoloģijai, dažādiem teritoriāliem paveidiem, ar ko atšķiras bērnu un jauniešu valoda, preses, reklāmas un tulkojumu valoda. Grāmatā sniegta informācija par vārdnīcām un terminoloģijas attīstības vēsturi. Vēstīts, kas un kāpēc valodā mainās, kāda ir bijusi valodas politika valstī un kādai tai vajadzētu būt.
Grāmata paredzēta plašam lasītāju lokam – visiem, kam rūp latviešu valoda un tās nākotne. To var iegādāties LU Akadēmiskā apgāda kioskā LU centrālajā ēkā Rīgā, Raiņa bulv. 19, Apgāda telpās Rīgā, Baznīcas ielā 5, kā arī lielākajās grāmatu tirdzniecības vietās.


Monogrāfija par Latvijas mediju sistēmu un ietekmīgākajiem mediju īpašniekiem. Grāmata ir pirmais izdevums, kurā, analizējot Latvijas mediju sistēmas galvenās likumsakarības, apkopota vispusīga informācija par Latvijas mediju dibinātājiem un vadītājiem no 1991. gada līdz 2013. gadam.

„Ar nepacietību esam sagaidījuši prof. Laimas Geikinas meistarīgo monogrāfiju par reliģijas izglītību Latvijā.  Šis svarīgais darbs nostāda reliģijas mācīšanu plašā kultūrvēsturiskā un teoloģiskā kontekstā un attīsta patstāvīgu tēzi par reliģisko izglītību vispār un par reliģijas mācību uzdevumiem konkrēti Latvijā. Geikina apvieno teoloģes un pedagoģes profesionālos pienākumus, tāpēc Latvijā viņa  ir vienīgā, kas var visiem interesentiem šos jautājumus zinoši skaidrot. Darbs būs svarīgs palīgs arī tiem, kas mūsu valstī lemj par mācību programmām un audzināšanu.”
Juris Cālītis, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes docents

Guna Rukšāne ir pazīstama dārzkope, kura izgājusi “mācekļa gadus” sava vīra, izcilā selekcionāra Jāņa Rukšāna dārzā. Viņa ir izveidojusi vairākus dārza augu katalogus – par ūdensrozēm, hostām, miķelītēm... –, rakstījusi žurnālam “Dārzs un Drava”, iesaistījusies skaistāko lauku sētu konkursu vērtēšanas komisijās. Viņa ir sarakstījusi vairākas grāmatas, arī “Dārznieks un revolucionārs” (2006) par Jāņa Rukšāna dzīvi. Kopš 2010. gada dārzu apskatei tiek rīkotas atvērto durvju dienas gan Gunas Rukšānes “Jaunrūjās” Raiskuma pagastā, gan Jāņa Rukšāna “Vecpulkās” Stalbes pagastā.

Piedāvājam INĀRAS ŠTEINBERGAS "ES SPĒLĒŠU TEĀTRI!" lugu OTRO grāmatu.Tā priecēs ar 10 jaunām ludziņām, rotaļām, gardzejoļiem un 50 dziesmiņām. Grāmata īpaša arī ar to, ka te atradīsit arī IZZINOŠAS ludziņas par BURTIŅIEM un CIPARIŅIEM. Varēsit veidot lieliskus muzikālus priekšnesumus, jo katram burtiņam un katram cipariņam ir sava dziesmiņa!
Jaunā lugu grāmata noteikti uzrunās gan pirmsskolniekus ( 3-6 g.v.), gan sākumsklolas, arī 5.,6.klašu skolēnus.

Kā atnāk dzejolis" ir autores otrais dzejoļu krājums bērniem.
Dzejoļi iepriecinās pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērnus, taču neatstās vienaldzīgus arī lielākus
bērnus un pieaugušos, kuriem ik pa laikam labpatīk izstaigāt bērnības atmiņu taciņas.

Krājumā ir atrodama 21 jauna dziesma ar Pētera Brūvera vārdiem. Autors tās piedāvā skolas vecuma bērniem. Dziesmas ir vienbalsīgas un divbalsīgas, veltītas dažādiem tematiem un var rosināt izpildītāju fantāziju arī dažādiem papildinājumiem. Tās noderēs skolas pasākumiem un mūzikas stundām.
Dziesmu autors ir pazīstams komponists, vairāku raidlugu mūzikas, baleta „Sniegbaltīte un septiņu rūķīši” un operas „Iedomīgais sienāzis” autors. Izdevniecībā RaKa vien viņam iznākuši pieci dziesmu krājumi.

"Tagad līgavas ļauj greznās kāzu kleitas apakšmalai vilkties pa smiltīm līdz jūras malai, lai viļņu čalas pavadījumā dotu jāvārdu savam izredzētajam. Pirms gadiem sešdesmit jaunais pāris varēja pusdienas pārtraukumā aizskriet uz vietējo padomi un sarakstīties, kā toreiz teica. Laulība bija noslēgta. Starp šīm galējībām četrdesmit astoņus gadus Latvijas civilstāvokļa aktu reģistrācijas jomā pastāvēja Ārijas Iklāvas ēra," tā veltījumā ilggadējai un leģendārajai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta direktorei raksta tautā mīlētā rakstniece Māra Svīre. Šo veltījumu lasām Ārijas Iklāvas atmiņu grāmatā "Ir visādi gājis" , kas šoruden nāk klajā Apgādā Zvaigzne ABC.

Katrs no mums ir ūdens piliens, kas kopā veido Latvijas valsts likteņupes tecējumu. Spožākās no šīm ūdens lāsēm ir Latvijas cilvēki, kas īpaši ietekmējuši mūsu valsts pagātnes, tagadnes un arī nākotnes ceļus. Grāmata "Latvijas leģendas" ir par cilvēkiem, kuriem varam pateikties, ka Latvija veidojusies tieši tāda, kādu mēs to mīlam un ar kuru lepojamies. Lai visi stāsti iedvesmo mūs un ir pamudinājums pašaizliedzīgiem un nesavtīgiem darbiem Latvijas labā ceļā uz mūsu valsts 100. dzimšanas dienu!" /Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš/

piektdiena, 2013. gada 13. decembris

Darba laiks svētku dienās.

14. decembrī: 8.30-14.00
27. decembrī: 8.30-16.00
28.decembrī: 8.30-14.00

20. decembrī: sanitārā diena.

23. - 26, 30.  decembrī  - 1. janvārim bibliotēka slēgta.