trešdiena, 2013. gada 28. augusts

Jaunumi audiovizuālajos mācību materiālos

1935. gadā Ženēvā tiek rīkots pirmais Eiropas čempionāts basketbolā. Basketbols Eiropā ir jauna un ne īpaši populāra spēle, komandas iepriekš nav tikušās starptautiskās sacīkstēs. Visi grib būt pirmie, ierakstīt savas valsts vārdu sporta vēsturē.

Čempionātam gatavojas arī Latvijas valsts vienība. Jaunais treneris Baumanis ir pārliecināts, ka viss ir iespējams, viņš tic, ka basketbols var kļūt par populāru spēli, ka var apvienot cilvēkus ar dažādām interesēm un ambīcijām vienotam mērķim, ka visas valstis Eiropā ir vienlīdz svarīgas un līdzvērtīgas un uzvarēs labākais.

Intrigas un sīkas nebūšanas pārpratumi un raksturu cīņas – tas ir ceļš uz čempionātu.

Uzvarēt var tikai vispirms uzvarot sevi.
Uzticīgie draugi uz visiem laikiem - bruņurupuči Semijs un Rejs, bauda miermīlīgu dzīvi pie okeāna, kā arī pieskata tikko izšķīlušos Rikiju un Ellu. Tostarps kāds malumednieks nodarbojas ar lielu bruņurupuču ķeršanu, lai tos izmantotu aizraijošā jūras šovā Dubaijā. Kad "vectētiņu" glābšanā iesaistās mazie, okeāna iemītnieku dzīve mainās. Pēc virknes  piedzīvojumu musu varoņi dodas uz dienvidiem, lai satiktu Šeliju - pirmo un vienīgo Semija mīlestību. 
Dzejas disks "Dzejaslode. Krāsas" sniedz ieskatu Latvijas un ārvalstu laikmetīgajā dzejā un tās mijiedarbībā ar mūziku un video, ar Latvijas dzeju iepazīstinot gan pašmāju, gan ārvalstu publiku.
Projekta iecere dzima dzejnieku Joko Danno un Džeimsa Hopkinsa viesošanās reizē Dzejas dienās Latvijā 2010.gadā, abiem dzejniekiem iepazīstinot Latvijas publiku ar sadarbības dzeju. Tā ir interesanta un savdabīga radošā pieredze - kopīga dzejpanta veidošana -, dzejniekiem reizē veidojot katram savu un kopus dzejoli. Abi autori sadarbības dzeju rakstījuši katrs savā mītnes zemē un sazinoties caur tīmekli.
2011.gadā radās ideja izveidot Latvijas dzejnieku sadarbības dzejoļu ciklu, rosinot Latvijas dzejniekus veidot kopīgus "divdzejoļus" kā vienotus valodas atspulgus dažādu krāsu asociācijām. 2012.gada vasarā projektā iesaistījās 18 Latvijā pazīstami dzejnieki - Jānis Rokpelnis, Maira Asare, Inga Gaile, Anna Auziņa, Kārlis Vērdiņš, Valts Ernštreits, Edvīns Raups, Inga Ābele, Ruta Štelmahere, Andra Manfelde, Sergejs Timofejevs, Semjons Haņins, Andris Akmentiņš, Eduards Aivars, Artis Ostups, Ivars Šteinbergs, Valentīns Lukaševičs un Karonhisake.
Projekta ietvaros tapa septiņi dzejoļi latviešu valodā,  viens latgaliski, pārējie trīs - lībiešu, krievu un angļu valodā. Projektā piedalījās Joko Danno un Džeimss Hopkinss ar dzejoli "Snaudošais tīģeris sapņo par Rīgu".
 DVD formāts latviešu valodā ar atdzejojumiem krievu un angļu valodā (subtitros). Diskā iekļautas intervijas ar dzejniekiem, kurās autori dalās personiskajā pieredzē sadarbības dzejas tapšanā un pārdomās par dzejas misiju.
 http://www.kultura.lv/?id=22350&r=dzejas-diska-dzejaslode.-krasas-atversanas-pasakums
Apburošajai Annai Kareņinai (Keira Knightley) ir viss, ko vien var vēlēties - viņa ir augsta ranga valdības amatpersonas Kareņina (Jude Law) sieva, mīloša māte savam dēlam, un viņas ģimene ieņem svarīgu vietu Sanktpēterburgas augstākajā sabiedrībā. Saņēmusi vēstuli no sava brāļa, kurš lūdz Annu atbraukt un palīdzēt glābt viņa laulību ar Dolliju (Kelly Macdonald), viņa dodas ceļā. Vilcienā Anna iepazīstas ar grāfieni Vronski, kuru Maskavas dzelzceļa stacijā sagaida viņas dēls - virsnieks Vronskis (Aaron Taylor-Johnson). Kad Anna tiek iepazīstināta ar Vronski, starp viņiem iedegas dzirksts, ko nav - un nebūs iespējams izdzēst. Filmas pamatā Ļeva Tolstoja romāns.
19 gadsimta sākuma Londona. Ar noslēpumaina labdara palīdzību nabadzīgais jauneklis Pips, kas uzaudzis bez vecākiem, negaidīti iekļūst Londonas smalkajās aprindās. Jaunajā džentlmeņa statusā viņš uzmeklē Estellu – daiļo bagātas ģimenes atvasi, ko iemīlējis vēl būdams mazs puika. Taču, ja kāds atklātu viņa patieso pagātni, sagrautu jauno cilvēku un visu, kas viņam dārgs...

„Lielās cerības” ir Čārlza Dikensa klasiskā mīlasstāsta ekranizācija, kurā galvenās lomas atveido Džeremijs Irvins, Holideja Greindžere, Ralfs Fainss un Helēna Bonema Kārtere.
Zvaigznēs ierakstīts pārdabisks mīlasstāsts starp diviem jauniešiem Amerikas Dienvidos. Ītans - jauns cilvēks, kurš ar nepacietību gaida skolas izlaidumu, kad varēs doties prom no Dienvidu mazpilsētas, iemīl noslēpumaino jauno klasesbiedreni Līnu. Meitene, kuru Ītans pirms satikšanās jau redzējis sapņos, apmetas pilsētas visvecākajā un baisākajā namā pie sava tēvoča. Abi kopā viņi atklāj tumšus noslēpumus savu ģimeņu un klusās pilsētiņas pagātnē...
Režisora Ričarda Lagravenesa (P.S. Es Tevi mīlu) pasaulslavenā bestsellera ekranizācijā galvenās lomas atveido jaunās zvaigznes Aldens Ernreihs un Alise Englerta, kā arī slavenie aktieri Džeremijs Airons, Emma Tomsone un Viola Deivisa.

Liela draudzība sākas no mazas... Viņa - mazā pelīte, viņš - lielais lācis. Viņa - bērns, viņš - pieaugušais. Viņa sapņo kļūt par mākslinieci, taču pēc savas pasaules noteikumiem viņai ir jākļūst par dentisti, viņš - mūziķis un dzejnieks, kas dzīvo, nedomājot par rītdienu. Viņi dzīvo dažādās pasaulēs: peļu karalistes iemītniekiem nav nekā mežonīgāka, kā sadraudzēties ar lielu sliktu lāci. Arī lāča kaimiņi nesapratīs, kādēļ jādraudzējas ar pelīti. Taču draudzība un dvēseļu radniecība līdzinās īstai burvībai. Un kāpēc jāuztraucas par izmēru atšķirību, vēsturiskajiem aizspriedumiem un kulturālajiem šķēršļiem?