trešdiena, 2013. gada 17. aprīlis

Jaunumi aprīlī

Skolēna mācību sasniegumi veidojas mijiedarbībā ar pedagogu un citiem skolēniem. Lai pierādītu spēju izmantot savas apgūtās zināšanas un prasmes, skolēniem jāattīsta un jāpilnveido arī kompetences, kas izglītības vidē Latvijā vēl netiek minētas kā mācību sasniegumu komponents. Tāpēc zināšanas, prasmes, attieksme un kompetences veido vienu veselumu un tās vērtējamas kā jauniešu sasniegumi. Mācību sasniegumu process ir aprakstīts kā menedžmenta uzdevumu apkopojums (plānošana, organizēšana, cilvēkkapitāla vadība, vadīšana un kontroles process/procesu pārraudzība), tāpēc skolēnu mācību sasniegumu novērtējums vidējās izglītības pakāpes noslēgumā ir šī menedžmenta procesa pēdējais posms - visu iepriekšējo procesu kontrole kā pārraudzība. Kontroles procesā iegūtie rezultāti uzskatāmi par radaru, kurš pirmais reģistrē un signalizē par vajadzīgajām izmaiņām izglītības sistēmā kopumā. Tātad - kontroles procesā iegūtā informācija ir izejas punkts jaunajiem plāniem un jaunam menedžmenta procesa sākumam izglītībā.
Grāmatas pirmajā nodaļā autori aplūko galvenos teorētiskos pētījumus Latvijā un pasaulē par sporta nodarbību lomu pirmsskolas izglītības iestādēs un ģimenē. Autori secina, ka fiziskās nodarbības veicina daudzpusīgu bērna attīstību un piedāvā savu holistiskās pieejas modeli.
Otrajā nodaļā lasītāji var iepazīt fizisko nodarbību plānošanas pamatprincipus bērniem no zīdaiņa vecuma līdz pirmsskolas pēdējam gadam. Ieteikumus papildina ilustrācijas un speciālistu atbildes uz jautājumiem, kurus vecāki uzdod visbiežāk.
Pēdējā grāmatas nodaļa ir veltīta Polijas pieredzei. Te galvenokārt apcerēta sportošana ģimenē.
Grāmata noderēs visiem, kas strādā ar pirmsskolas bērniem un vēlas pilnveidot savas zināšanas kā par bērna augšanu, tā par sportu. Jānorāda, ka Latvijā tas ir pirmais apcerējums, kas sniedz tik plašu ieskatu pirmsskolas sporta pedagoģijas pamatos.
Grāmatā var iepazīt apskatu par pasaulē veiktajiem pētījumiem hiperaktivitātes jomā, pirmsskolas bērnu psihiskās attīstības īpatnības un to, kā viņu dzīves kvalitāti ietekmē hiperaktivitāte. Autore iepazīstina arī ar savu hiperaktivitātes korekcijas programmu un uz tās bāzes veiktajiem pētījumiem.
Pētījums būs noderīgs visiem, kuri savā ikdienas dzīvē sastopas ar hiperaktīviem bērniem- pirmsskolas un skolas skolotājiem, vecākiem studentiem, pētniekiem. Galvenais lasītāja ieguvums būs tas, ka autore ne tikai teorētiski analizē hiperaktivitātes parādību, bet arī sniedz praktiskus ieteikumus, kā varētu strādāt ar bērniem, kuriem ir šīs problēmas un palīdzēt viņiem gan mācīties, gan veidot attiecības ar citiem.
Grāmata teorētiskajā daļā autore analizē sociālo pārmaiņu saistību ar pārejas posmiem, atspoguļo pārejas posma pirmsskola- pamatskola zinātniski praktisko koncepciju, raksturo pārejas procesā iesaistītās personas un viņu savstarpējo mijiedarbību.
Grāmatas praktiskajā daļā ir piedāvātas vadlīnijas vēlamajai pirmsskolas- pamatskolas pārejas programmai.
Grāmata ir neaizstājams palīgs gan pirmsskolas, gan skolas pedagogiem, kā arī pedagoģijas specialitātes studentiem un pētniekiem. Autores piedāvātās idejas ir pārbaudītas praktiski Latvijas skolās.
Grāmatas autore koncentrētā veidā ir apkopojusi galvenās teorētiskās atziņas mūsdienu pedagoģiskajā psiholoģijā. Grāmatas ievada nodaļas iepazīstina ar pedagoģiskās psiholoģijas saturu un struktūru, vecuma periodizāciju un vajadzību saistību, mācību un audzināšanas teorijām. Grāmatas pamatnodaļas ir veltītas audzināšanas/ pašaudzināšanas, mācīšanas/ mācīšanās un personības individuālajām un attīstības vajadzībām. Pielikumā lasītāji atradīs materiālu, kurā apkopots pagaidām maz apcerēts temats- pusaudžu rakstura akcentuācijas. Grāmata ir vienīgais izdevums Latvijā, kurā tik koncentrātā veidā aplūkota pedagoģiskās psiholoģijas tematika. Tā var kalpot par rokasgrāmatu gan skolotājiem, gan pedagoģijas studentiem, gan pētniekiem. Grāmatā ietverto informāciju var uzskatīt par mūsdienu psiholoģijas zināšanu minimumu, kas nepieciešams katram pedagoģijā strādājošam.
Grāmata „Nost ar garlaicīgām mācību stundām!” ir neordināru padomu krājums skolotājiem un vecākiem un vienlaikus arī neparasta cilvēka dzīvesstāsts. Realizējot sapni par skolu, kurā ikvienam bērnam būtu iespēja pilnveidoties, Rons Klārks apliecinājis, cik būtiski saskatīt bērnos individualitāti un ienest mācību vidē dzīvīgumu, krāsainību un oriģinalitāti.
Grāmata noderēs ikvienam, kurš ir gatavs lauzt stereotipus.
Bērni ir mūsu nākotne. Rīt pasaules saimnieki būs viņi, un tad mēs neko vairs mainīt nespēsim, taču šodien tas ir iespējams — viņu attīstība daudzējādā ziņā ir atkarīga no mums.
Grāmatā “Mūsdienu bērni. Kā augt kopā?” aplūkota cilvēka attīstība no antenatālā posma aizsākuma līdz 20 gadu vecumam, kad sākas pieauguša cilvēka dzīve. Tajā apspriesti bērna uztveres attīstības, sevis un apkārtējo cilvēku apzināšanās jautājumi, pirmo kontaktu veidošana ar citiem cilvēkiem u. c. jautājumi. Soli pa solim izstaigāti galvenie posmi un lūzuma punkti cilvēka attīstībā un pieaugšanā.
Šī grāmata ir iecerēta kā palīgs pirmsskolas un sākumskolas skolotājiem, lai rastu atbildes uz daudziem jautājumiem, kas saistīti ar bērna gatavību skolai. Grāmatā ir:
daudzveidīgas rotaļas, kas veicina bērna personības attīstību un izaugsmi;
attīstošā darba programma, kurā ietverti dažādi uzdevumi pirmsskolas vecuma bērniem;
pielikums, kurā sakārtoti nepieciešamie materiāli uzdevumu praktiskai izpildei.
Grāmatas pirmā daļa ir teorētisks ievads. Tajā autore raksturo bērna sensorās spējas, rotaļas lomu bērna attīstībā, mūzikas klausīšanās un ritmiskās darbības iemaņas.  Tālāk raksturoti valodas attīstības posmi un tam atbilstošas rotaļas. Autore piedāvā arī savus padomus, kā noorganizēt elementārās muzicēšanas orķestri un kā tam veidot partitūru. Raksturotas tiek arī ritma spējas un kustību koordinācija, dziedāšanas un balss higiēna, elpošanas vingrinājumi. Kā jaunumu autore piedāvā artikulatīvās pasakas un eksperimentus ar skaņām un trokšņiem.
Grāmatas otro daļu veido rotaļas un spēles  sākot no mēles mežģiem, ritma rotaļām, aktīvās mūzikas klausīšanās spēlēm un beidzot ar skaņu eksperimentiem un muzikālām rotaļām. Ieteikumus papildina nošu materiāls
Šī grāmata paredzēta plašam interesentu lokam, un tā sniedz ieskatu, kā sastādāmi un strukturējami juridiskie dokumenti.
Izdevumā apkopoti dokumentu paraugi darba tiesisko attiecību, patērētāju tiesību, dzīvojamo māju pārvaldīšanas un ģimenes tiesību jomās, kā arī citi tiesu institūcijām adresētu dokumentu paraugi, piemēram:
darba līgums, iesniegums par atvaļinājuma piešķiršanu, darba līguma uzteikums, prasības pieteikums tiesai par darba devēja uzteikumu;
prasības pieteikums par laulības šķiršanu, uzturlīdzekļu piedziņu vai paternitātes noteikšanu;
līgumi par nekustamo īpašumu;
citi dokumentidažādās juridiskās situācijās.
Ir kāds jogas paveids, kura popularitāte nepārtraukti pieaug, jo cilvēki ir novērtējuši tā izpildes vieglumu un iedarbības efektivitāti. Tā ir joga nidra - nepārspējams līderis atslābināšanas tehniku vidū. Tas ir maigs, tomēr dziļi iedarbīgs paņēmiens, kas vienlaikus atbrīvo gan ķermeni, gan prātu, un sniedz emocionālu atpūtu. Joga nidra nozīmē “joga miegs”, un tās praktizēšanas laikā ķermenis un prāts ceļo šurpu turpu starp atslābumu un pusmiegu. Vienīgais, kas jums būs nepieciešams, lai nodarbotos ar šo brīnumlīdzekli, ir mierīgā vieta, pusstunda brīva laika un iespēja atskaņot grāmatai pievienoto CD. Tieši kompaktdisks ir šīs grāmatas galvenais pluss, jo tas nodrošina iespēju praktizēt jogu nidra jebkurā laikā un vietā.

pirmdiena, 2013. gada 15. aprīlis

Lasītāju klubiņš 29. aprīlī

Pēdēja lasītāju klubiņa tikšanās reize šinī mācību gadā!!!!


 Esam nolēmušas stāstīt par jebkuru grāmatu, kuru pēdējā laikā esam lasījušas.
Books graphicsIzdomājiet ko no lasītā varētu ieteikt citiem, kāpēc to vajadzētu izlasīt? Ko izlasītā grāmata Jums devusi, bet varbūt tā pārmainījusi visu dzīvi? Vai vienkārši grāmata ir ar labu humoru vieglākai pavasara pavadīšanai:)
Būtu jauki, ja palasītu kādu raksturojošu citātu vai grāmatas ‘’gabaliņu”…, jo Jūs jau zināt, ka bez laba lasītāja nav labas grāmatas!

Tiekamies 29. aprīlī plkst. 16 tos. RIIMC bibliotēkā pie apaļā galda!

Lūgums tik iepriekš pieteikties! inese.kupfere@riga.lv