trešdiena, 2014. gada 8. janvāris

Janvaris Barikāžu piemiņas mēnesis.

Barikādes Rīgā pret okupācijas tankiem un armiju uzcēla pirms divdesmit gadiem – 1991. gada sākumā, kad nebija pagājis gads, kopš Baltijas valstis nolēma izstāties no Padomju Savienības (PSRS). Tobrīd Latvijas teritorijā atradās PSRS okupācijas karaspēks un pastāvēja risks, ka Maskava vienā brīdī ar militāru pārspēku atņems izcīnīto un tobrīd vēl trauslo brīvību.

Pēc tam, kad naktī uz 13. janvāri padomju tanki ielenca Lietuvas Augstāko padomi un ieņēma televīziju, radio un telegrāfu, nogalinot 14, bet ievainojot 110 cilvēkus, piecos no rīta Latvijas Radio izskanēja aicinājums visiem Latvijas iedzīvotājiem ar smago tehniku pulcēties Doma laukumā un citur, lai celtu barikādes un nepieļautu Lietuvas notikumu atkārtošanos. Tā bija miermīlīga pretošanās kustība bez ieročiem un vardarbības, kur piedalījās ievērojama daļa Latvijas iedzīvotāju – tās dienasmītiņš Daugavmalā pulcēja ap 700 000 cilvēku. Barikādes kā šķēršļus okupācijas armijai un tankiem pie svarīgajām ēkām un tiltiem cēla Rīgā, Liepājā un Kuldīgā. Cilvēki aktīvi sadarbojās – mūziķi koncertēja, lai uzmundrinātu dienu un nakti pie ugunskuriem sēdošos aizstāvjus, dzīvokļos vārīja tēju un siltu ēdienu, Doma baznīcā ierīkoja lauku hospitāli, traktori un smagās mašīnas sabrauca no malu malām.

Šāda neticama tautas vienotība un nevardarbīgā pretošanās deva pretsparu okupācijas varai: pasaule pauda atbalstu mūsu neatkarībai, Vitebskas armijas divīzija atteicās doties uz Rīgu . Tomēr Padomju Savienības klātbūtne bija jūtama – pa Rīgu braukāja tanki, tā nobloķēja Latvijas Televīzijas signālu (bet ne Latvijas Radio, kas kļuva par notikumu informatīvo epicentru), neiztika arī bez vardarbības. Barikāžu laikā Rīgā dzīvību zaudēja septiņi cilvēki un ievainoti tika četrpadsmit.

" Barikāžu laiks"  Latvijas vēsturē ierakstīts ar dzīvām un patiesām cilvēku emocijām un nesavtīgu viņu darbību, kad bez šaubām un pārdomām visi rīkojās, lai nosargātu Latvijas valsts neatkarību.

Par to stāsta arī dokumentālās filmās, grāmatas un laikrakstos. Šie daudzie materiāli ir pieejami arī pie mums un ir izveidota izstāde: Janvāris barikāžu laiks.

Šeit redzami daži no izstādes audiovizuāliem mācību materiāliem:

1. Latvijas atmoda kinohronikās: dokumentālais kino ar daudziem sižetiem par ceļu uz Brīvību. DVD 2414

2. Latvija padomju laikā (1945 - 1990). Saimniecība un sadzīve: dokumentāls kino,   IZM un LTV mācību filma „Latvijas vēsture” atspoguļo padomju laika aktualitātes – tā saucamo neskarto zemju apgūšanu, kukurūzas audzēšanu, kolhozu veidošanos, Baikāla un Amūras maģistrāles celtniecību, jēdzienus "blats" un "deficīts", savulaik aizliegtos ārzemju braucienus, skolēnu politisko audzināšanu, kultūru un ekonomiku komunistiskā totalitārisma laikā, Līgo svētku svinēšanu un cenzūru, Latvijas vispārēju rusifikāciju, stagnāciju, brīvdomīgo mākslinieku rīcību. DVD 2723

 3. Dūmu deja debesīs: dokumentāla filma par barikāžu laiku. DVD 916

4. Barikāžu laiks: TV raidījums par barikāžu laiku. DVD 831

5. Tautas fronte. Dzīvā vēsture: mūsdienīgā formā atklāj Tautas frontes vēsturi no tās dibināšanas dienas līdz Latvijas neatkarības atgūšanai 1991. CD-ROM 56