piektdiena, 2012. gada 30. marts

Latviešu tautas gudrības filmiņās


Esam saņēmuši vēstuli no Ievas Kroles par to, ka organizācija Creo fonds (pašlaik vairs nepastāv) projektu ietvaros ar Amerikas Latviešu Apvienības Kultūras fonda atbalstu izveidoja 6 īsas animācijas filmas - Latviešu tautas gudrības. Filmiņas var izmantot klases audzināšanas stundās un citur.
Šeit jūs varat paskatīties - http://failiem.lv/u/eepdddb

Atbalstam bērnu lasītprieku:)


Zemgusa Zaharāna zīmējums
Vēstule no Silvijas Tretjakovas:

Visiem! Visiem! Visiem!

Vēstule Par atbalstu bērnu literatūras attīstībai, izplatībai un lasīšanas veicināšanai  vakar 29.martā tika nogādāta visiem adresātiem un tā atrodama LNB mājas lapā - www.lnb.lv

Sākot ar 2.aprīli, kas ir Starptautiskā bērnu grāmatu diena, mēs uzsākam un aicinām visas bibliotēkas pievienoties e-mailu karam. Lai visi 13 tūkstoši bērnu, kas piedalījās Bērnu un jauniešu žūrijā 2011.gadā, viņu draugi, vecāki, kā arī bērni, kuri iesāka lasīt, bet nepaspēja līdz decembrim izlasīt grāmatas, jo trūka vajadzīgo eksemplāru, pievieno savu balsi un atbalsta šo iniciatīvu! 

Izprintējiet plakātiņu, kam laipni savu karikatūru atvēlējis Zemgus Zaharāns, pirmo reizi tā jau publicēta 27.marta Dienā! Novietojiet to virs datoriem!  

Piemēram, Es gribu lasīt!  
Jānis, 6 gadi
Atbalsts vēstulei par bērnu grāmatām un lasīšanu

Pieaugušie: Ļauj manam bērnam lasīt! Nenogalini lasītprieku! Mēs iestājamies par lasītprieku! Bērni grib lasīt! Dosim viņiem iespēju! Ļauj bērnam izaugt ar grāmatu!
Piemēram, Sanita, 3 bērnu māmiņa
Atbalsts vēstulei par bērnu grāmatām un lasīšanu

Atcerieties, ka tās ir bērnu tiesības, par ko mēs iestājamies, un 11 gadu kopīgs darbs lasīšanas veicināšanā!

Silvija Tretjakova
Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja, 
LNB Bērnu literatūras centra vadītāja, programmas " Bērnu un jauniešu žūrija"  koordinatore, T. 67969143, mob.29492456 

otrdiena, 2012. gada 27. marts

Jaunas filmas martā...

38 lugas, 154 soneti – darbi, kas kļuvuši par pasaules literatūras klasikas pērlēm un tulkoti teju visās pasaules valodās. Angļi viņu sauc par savas tautas dzejnieku un gadsimtiem ilgi ticis uzskatīts, ka viņa vārds ir Viljams Šekspīrs. Tomēr zinātnieki sākuši apšaubīt vai šis cilvēks tiešām ir šo darbu patiesais autors. Vai vīrs no mazpilsētiņas ar necilu izglītību spētu radīt šos šedevrus? Intrigas karalienes Elizabetes I galmā, teātra uzplaukums, politiskas sazvērestības un līdz šim neatklāti noslēpumi.
Pēc Fransuāzas Sagānas darba motīviem. Stāsts par neticamu pašuzupurēšanos un lielu egoismu. Galvenā varone Natali upurē visu mīlestības vārdā, bet vai viņas partneris to novērtē?
1. un 2. sezona. Seriāla pirmās sezonas notikumi aizsākas ar Gallijas kara beigām 52. gads pirms Kristus, kad Roma, četrus gadsimtus pastāvējusi kā republika, ir pasaulē bagātākā un varenākā pilsēta – kosmopolītiska metropole ar miljonu iedzīvotāju, plaukstošas impērijas sirds. Dibināta uz dalītas varas un konkurences principiem, Romas republika bija izveidota, lai nepieļautu kāda vienpersonisku un absolūtu varas pārņemšanu...otrā sezona aptvers laika posmu līdz 30. gadam pirms Kristus, liekot uzsvaru uz Marka Antonija un Kleopatras stāstu.

Seriāla notikumi risinās 15. gadsimtā Itālijā renesanses ziedu laikos, kad korumpētais patriarhs Rodrigo Bordžija, ko atveido Džeremijs Aironss, turpina uzkrāt un saglabāt varu, ietekmi un milzīgu bagātību sev un savai ģimenei.
Drāma “Saules nogurdinātie -2” ir kinodiloģija, kas sastāv no divām pilnmetrāžas filmām "Priekšāstāvošais" un "Citadele". Tās savukārt ir turpinājums filmai "Saules nogurdinātie" (1994), kura saņēmusi prestižo balvu "Oskars" kā labākā ārzemju filma.

Pēc Ņikitas Mihalkova ieceres visi pirmās filmas varoņi turpinās darboties arī nākamajās. Viņiem būs jāiziet cauri karam, lai atrastu vienam otru un savu laimi. Kotovs pēc Staļina lēģeriem nokļūst soda bataljonā, jau pieaugusī Nadja izvēlējusies medicīnu, Mitja atkal stājas ceļā bijušam divīzijas komandierim un šoreiz Kotovam tikpat kā nav iespējas izdzīvot…
1967. gadā uzņemta šausmu filma pēc Gogoļa stāsta motīviem.