piektdiena, 2012. gada 25. maijs

Maija jaunumi...

Krišjāņa Barona sakārtotās "Latvju dainas" (1894-1915) - līdz šim pilnīgākais latviešu tautasdziesmu izdevums - bija vainagojums nacionālromantiskajam posmam latviešu kultūrvēsturē. Tās laika gaitā izvērtušās par latviešu kultūridentitātes simbolu, bet Barona tautasdziesmu kartotēka - dainu skapis - iekļuvusi UNESCO Pasaules atmiņas reģistrā. Šī izlase ar parindeņiem angļu, vācu un krievu valodā ļauj iepazīt daļu "Latvju dainu" tekstu, kā arī oriģinālizdevuma struktūru. Tulkojums angļu valodā: Lauma Lapa, Anna Reinolde, tulkojums vācu valodā: Margita Gūtmane, Tulkojums krievu valodā : Milēna Makarova, Aleksejs Andronovs, Nadežda Aleksejeva. Vāka mākslinieks: Krišs Salmanis.
Izdevuma mērķis ieaudzināt bērnos patriotisma jūtas, skaidrojot jēdzienus, kas saistīti ar Latvijas valsts dibināšanu, latviešu tautas vēsturiskajām, mūžīgajām vērtībām un simboliem.
Grāmatā autores aplūko lasītprasmes veidošanās procesu sākumskolā, specifisku lasīšanas traucējumu koncepcijas vēsturisko attīstību, traucējumu diagnostiku un integratīvās mācību metodes, kuras palīdz šos traucējumus mazināt.
Grāmatā apkopoti vairāku autoru raksti, piem., Z. Rubene "Homo medialis kā izpētes fenomens pedagoģiskajā antropoloģijā", I. Skulte "E-grāmata un interaktīvā tāfele – tehnoloģijas mūsdienu skolā izaicinājumi, iespējas un aizspriedumi", R. Andersone "Matemātikas mācību grāmata kā medijs" u. c.       
Psiholoģijas doktore savā grāmatā piedāvā ieskatu psiholoģiskajā pedagoģijā jeb formās, kā ikviens pedagogs var izmantot psiholoģiski pamatotas pieejas savā ikdienas darbā un tādējādi uzlabot sava darba kvalitāti, attiecības ar skolēniem, viņu vecākiem un darba kolēģiem.
Grāmatas nodaļa par mācību nodarbību plānošanu ir noderīga ikvienam nodarbību plānotājam. Kā pareizi izvirzīt mērķi vai kā formulēt uzdevumus, kā izvēlēties metodes un stratēģijas? Šīs un vēl citas ikdienā noderīgas prasmes varēs pilnveidot katrs grāmatas lasītājs. Grāmatā varēs iepazīties ar zinātniski pamatotām un sistematizētām atziņām, kas ļaus izprast nodarbību plānošanas nepieciešamību un nozīmi pedagoģiskajā procesā.
Krājums "Vienos ratos ar slavenībām" turpina Freimaņa viegli ironisko pastāstu virteni, apvienojot vienos vākos gan dokumentālā materiālā balstītus atmiņu tēlojumus, gan "tīru daiļliteratūru", gan paša Freimaņa oriģinālžanru - īsus anekdotes formāta vērojumus "iz dzīves". Krājumu papildina autora rūpīgi piemeklēts ilustratīvais materiāls - dokumentālas un tematiskas fotogrāfijas.
Romāna darbība norisinās Anglijā, 19. gadsimtā. Stāsts ir par jaunas sievietes - Ketrīnas Molendas pirmajiem patstāvīgajiem soļiem dzīvē un mīlestību. Meitene ir vienkārša mācītāja meita, ceturtais bērns desmit bērnu ģimenē un dzīvo parastā angļu ciematā. Viņas pēdējā laika aizraušanās ir šausmu romānu lasīšana. Septiņpadsmit gadu vecumā viņa nokļūst kūrortpilsētiņas Bātas sabiedrībā, iepazīstas ar dižciltīgo ģenerāli Tilniju un pieņem ielūgumu viesoties Nortangeras abatijā, kura viņas iztēlē ir zārku pilna kapliča ar skeletiem un citām šausmām, taču tur tiek izbaudīti negaidīti piedzīvojumi un arī mīlestība. Ketrīna ir jauka un nepieredzējusi būtne, tomēr, arī nokļūstot intrigu krustugunīs, viņa parāda gana stingru raksturu, lai neļautos citu ietekmei. Viesošanās ieilgst - jaunā sieviete sastop vēl neizjustus piedzīvojumus un beidzot sāk pa īstam iepazīt pati sevi.
Ingrida Egimane-Junsone, tekstilmāksliniece un rokdarbu grāmatu autore, jau daudzus gadus kolekcionē, pēta un darina dažādus tekstilizstrādājumus ar rožu motīviem. Šajā izdevumā apkopotas viņas unikālās zināšanas un vērtīgie padomi, kā arī bagātīgās kolekcijas skaistāko darbu fotogrāfijas. Te jūs atradīsiet gan detalizētus populārāko rokdarbu tehniku aprakstus, gan praktiski izmantojamus darba zīmējumus, piegrieztnes un shēmas. Īpašu uzmanību autore pievērsusi dažādiem izšūšanas dūrieniem un piemirstām rokdarbu tehnikām, piemēram, Venēcijas mežģīņu darināšanai un zeltšuvumiem. Helēnas Tūresdoteras foto.