piektdiena, 2014. gada 28. marts

Pavasara jaunumi.

Pasaulē plaši zināmajā “Modes dizaina rokasgrāmatā”, kas piedzīvojusi daudzskaitlīgus izdevumus dažādās valodās, atrodami detalizēti norādījumi, kā zīmēt modes figūras, izstrādāt tērpu kolekcijas, noformēt planšetes un tās prezentēt. Izdevums noderēs gan modes mākslas studentiem koledžās un augstskolās, gan topošajiem dizaineriem, gan arī visiem, kas vēlas izmēģināt spēkus modes dizainā. Pirmo reizi latviešu valodā izdota grāmata, kurā apkopota pasaules slavenāko mākslas augstskolu pasniedzēju pieredze. Tajā iekļauti īpaši izvēlētu ilustrāciju paraugi, kā arī nodaļa par digitālo tehnoloģiju izmantošanu. Teksts ir sadalīts nodaļās, kas atspoguļo secīgas darbības no sākotnējās iedvesmas meklējumiem līdz dažādu metožu izmantošanai sava redzējuma fiksēšanā.


Papīrs, šķēres, līme, saspraudes un tikai nedaudz brīva laika – tas ir viss, kas nepieciešams, lai radītu pārsteidzoši spilgtu, interesantu, smieklīgu un kolorītu personāžu galeriju, kurā būs muzikants un lasītājs, basketbolists un pavārs, makšķernieks un slēpotājs, kā arī daudzi citi papīra cilvēciņi.
Šī grāmata noderēs gan mājās, gan birojā, gan atpūšoties vasarnīcā vai pie jūras. Papīra cilvēciņu izgatavošana var kļūt par lielisku brīvā laika pavadīšanas veidu kā bērniem, tā arī pieaugušajiem.

Kāpēc atkarīgie mēdz atkal un atkal krist vienā un tajā pašā bedrē? Un vai uzveikt atkarību vispār ir iespējams?
Grāmatā “Tīģermātes cīņas himna” ķīniešu izcelsmes amerikāniete Emija Čua dokumentē savu apņēmību uzaudzināt abas meitas – Sofiju un Lulu – pēc ķīniešu metodēm un apraksta šī lēmuma fantastiskos rezultātus.
Viņa liek meitām tiekties uz izcilību un to pašu prasa no sevis. Emijas metodes var šķist pārlieku stingras un pat autoritāras, taču, kā uzsver autore, ar attieksmi “dari, ko vēlies, mīlulīt!” ir krietni par maz, lai bērns kādudien uzstātos Kārnegija zālē. Grāmatā viņa apraksta šīs audzināšanas apbrīnojamos rezultātus, bet neslēpj arī cenu, kas jāmaksā par sasniegto.
Nekādu biedējošu shēmu un diagrammu. Nekādu sarežģītu terminu. Henrija Kerola grāmata iepazīstina ar kompozīcijas pamatiem, ekspozīcijas, gaismas, kadrējuma izmantošanas principiem un māca pašu galveno – spēju ieraudzīt lielisku attēlu, piemēriem izraugoties pasaulslavenu fotogrāfu darbus.
Vientulīgā sala, uz kuru sešpadsmitgadīgo Tomu pāraudzināšanas nolūkos atved viņa vecāki, glabā visai baisu leģendu. Un tieši Toms kļūs par vienīgo no visiem saliniekiem, kam būs lemts līdz galam atklāt kādu tālas pagātnes noslēpumu.
Arvien jaunas pārsteidzošas atklāsmes pārvērš citkārt nepaklausīgā un lecīgā jaunieša prātu un sirdi, līdz viņa skatījums uz dzīvi pilnībā mainās. Taču Tomam ir jāuzzina arī pats galvenais par tagadējo dzīvesvietu...
Toma nesavtīgajai rīcībai beigu beigās ir izšķiroša nozīme mistiskās salas turpmākajā dzīvē un ne tikai...
“Jāņa Rozes apgādā” iznācis vācu rakstnieka Volfganga Herndorfa pasaulē lielu popularitāti iemantojušais romāns “Čiks”. Lai gan šo darbu mēdz uzskatīt par pusaudžu romānu, to ar lielu interesi un aizrautību lasa arī pieaugušie. Autors meistarīgi atveido pusaudžu sarežģītās attiecības ar vienaudžiem un vecākiem, mīlas mokas un pāri visam – skaistas un patiesas draudzības dzimšanu.

Grāmata veidota kā praktikums, kurā apkopoti testa veida uzdevumi. Tos var izmantot pedagogi un vecāki, lai izvērtētu bērnu intelektuālās spējas. Ar uzdevumu palīdzību iespējams noteikt uztveres, uzmanības noturības, tēlaini loģiskās domāšanas, uzskatāmi darbīgās domāšanas, runas un atmiņas īpatnības. Grāmatas ievadā autors sniedz arī teorētisko materiālu, bet noslēgumā norāda uz vecāku iespējām pilnveidot savu bērnu spējas. Lai gan grāmatā ietvertie testi piedāvā ļoti konkrētu normatīvu testa rezultātu vērtējumu, autors uzskata, ka ne pedagogiem, ne vecākiem nevajadzētu satraukties, ja testa rezultāts neatbilst gaidītajam. Galvenais ir konstatēt, kuros jautājumos bērniem ir problēmas un laikus vingrināt viņu spējas. Līdz ar to praktikuma vadmotīvs ir- nav netalantīgu bērnu.