pirmdiena, 2012. gada 20. augusts

Jauno grāmatu birums...

Apgāds Jumava laidis klajā jauku grāmatiņu pašiem mazākajiem lasītājiem un arī tiem, kas vēlas izkopt un attīstīt runas mākslu. Vienkārši un sarežģīti mēles "mežģi" un skaistas Margaritas Stārastes ilustrācijas!
Īstenība un ilūzijas. Cerības un maldi. Labklājības spožums un nabadzības posts. Patriotisms un nodevība. Mazās mierīgās Latvijas dzīves ritms un valsts varmācīgais gals. Par to vēsta šī laikmeta hronikas skice. "Ulmaņlaiki" bija leģendāri mūsu vēstures gidi, kad Latvijas iedzīvotāji cēla un pilnveidoja savu valsti. Pēc tās iznīcināšanas palika neremdināmas brīvības alkas - tās apslāpēt nespēja neviena okupācijas vara. Kur rodamas mūsu brīvības alku saknes - arī par to stāsta šī grāmata.
Lai rastu saprātīgas atbildes, mums vajadzīgas zināšanas par šā "brīnuma" dabu un īpašībām. Tāpēc "Nordik" laidis klajā Jūlijas Gipenreiteres jauno grāmatu "Turpinām saprasties ar bērnu. Vai tā?". Autores jaunais darbs padziļina jau aizsāktās tēmas un meklē atbildes uz pašiem būtiskākajiem jautājumiem: Kā radināt bērnu pie disciplīnas? Vai un kā sodīt? Kā panākt, lai bērns mācītos?
Jūlija Gipenreitere ir talantīga pedagoģe, daudzu zinātnisku rakstu, monogrāfiju un mācību grāmatu autore, Maskavas Valsts Universitātes profesore.
Viņas iepriekš izdotā grāmata "Kā saprasties ar bērnu?" (2006) Latvijā guvusi vecāku un pedagogu atzinību.
Šajā grāmatā Sindija Deila dalās savā pieredzē un praktiskajā darbā gūtajās atziņās, kā intuīcija var mums palīdzēt gan ikdienā, gan pieņemot svarīgus dzīves lēmumus.
Viegli uztveramā un saprotamā jautājumu-atbilžu formā atziņas un padomi par dzīves gudrību un tās virzītājspēkiem ir apkopoti trīs galvenajās kategorijās: attiecības, darbs vai liktenis un veselība. Sirsnīgi, ar humoru un apbrīnojami ikdienišķi uzrakstītais darbs piedāvā arī iespējas un paņēmienus, kā attīstīt Jūsu paša intuitīvās spējas, piedāvājot risinājumus jautājumiem, kurus uzdodam katru dienu.

Skriešana atjauno ķermeni un veldzē dvēseli! Grāmatā apkopota visa svarīgākā informācija par pareizu skriešanas tehniku, treniņu plānošanu, stiepšanās vingrojumiem un iesildīšanos, kā arī par tehnisko aprīkojumu, pirmo palīdzību traumu gadījumā un sabalansētu uzturu.
Apgāds Mansards laidis klajā Jāņa Rokpeļņa grāmatu Rīgas iestaigāšana, kas ir savulaik un joprojām ļoti populārās grāmatas Rīgas iedzimtie (1997) turpinājums. Literāti, mākslinieki un komponisti kopā ar autoru dodas īsās pastaigās pa Rīgu, aplūkojot un appoetizējot viņu bērnības vietas. Vispēdīgais sīkums, lai tas būtu vecs grausts vai kāds pavisam neuzkrītošs nostūris, kļūst par laika zīmi, kas spēj izraisīt nostalģiju pēc aizgājušiem un tāpēc ļoti romantiskiem laikiem.
Aplūkojot visu Latvijas novadu masku gājienus, nemaz nav nepieciešams ļoti uzmanīgi sekot aprakstam, lai saprastu, ka katram no galvenajiem gājienu tipiem-ķekatām, budēļiem, mārtiņbērniem, čigāniem-piemīt savas sevišķas vietējas iezīmes. Tās nosaka apvidus, jo, piemēram, ķekatas ir saistītas tikai ar Kurzemes novadiem. Budēļus galvenokārt pazīst Kurzemes un Zemgales robežnovados. Mārtiņbērnus, kā arī kāzu (godu) kūjeniekus sastopam gandrīz bez izņēmuma Vidzemē. Turpretī čigani ir visos novados lietots masku gājienu dalībnieku apzīmējums, tomēr tas it sevišķi ir iesakņojies Zemgales-Vidzemes-Latgales robežnovados, kur masku gājiena dalīniekiem gandŗiz nemaz cits nosaukums nav zināms. Un tomēr, kaut arī gājieniem katrā novadā ir savas īpatnības, tiem visiem ir arī kas kopējs, kas to savstarpēji saista un ļauj tos vienoti apzīmēt par latviešu masku gājieniem.  
Grāmatas autors Bruno Šulcs ir inženieris-mehāniķis, kura aizraušanās ir speciālu divriteņu konstruēšana. Ar tiem viņš kāpj augstos un ledājiem klātos kalnos un veic nobraucienus. Par saviem piedzīvojumiem Bruno Šulcs publicē rakstus plašsaziņas līdzekļos, raksta grāmatas, kā arī veido filmas. Viņš bieži viesojas skolās un interešu klubos, kur uzstājas ar priekšlasījumiem. 1996.gadā, kad Bruno mēģināja veikt nobraucienu no 5642 m augstās Elbrusa virsotnes Kaukāzā, viņš piedzīvoja smagu kritienu. Bruno no bojāejas paglāba tikai brīnums un drauga Valentīna pašaizliedzīgā rīcība. Par šo piedzīvojumu tapa grāmata ”UzdrīkstēšanāsBūtPašamSev”. Pēc šī nelaimes gadījuma viņš no sava bīstamā vaļasprieka neatkāpās un izvirzīja sev vēl pārdrošāku mērķi, proti, pārspēt Ginesa rekordu kategorijā ”lielākais augstums, kādā braukts ar velosipēdu”. Tā sasniegšanai viņš izvēlējās 7546 metrus augsto Muztagatas virsotni Ķīnas rietumos pie robežas ar Tadžikistānu. Lai iecere piepildītos, Bruno bija nepieciešami pieci (!) mēģinājumi. Savā grāmatā viņš stāsta par piedzīvoto kalnā un par to, ko prasīja un ko deva ceļš uz mērķi, uz sava Sapņa īstenošanu. Lasītājam paveras arī lieliska iespēja uzzināt, kā tapa Bruno unikālais velosipēds, kas ir viens no vieglākajiem pasaulē, un neklātienē iepazīt vienu no mazāk zināmajiem Ķīnas reģioniem – Sjiņdzjanu, kuru šķērsojis slavenais Zīda ceļš un kurā mūsdienās islāmiskais dominē pār ķīnisko. Aigara Truhina sērijas dizains. Aigara Truhina un Bruno Šulca vāka dizains.   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru