ceturtdiena, 2014. gada 18. septembris

Septembra jaunumi


“Labie gadi, Latvijas brīvības un neatkarības gadi. Pārāk īss bija to gājums. Bet šie labie gadi nav izgaisuši pagātnes tumsā. Tie turpina dzīvot ar mums un turpinās dzīvot pēc mums, atgādinot nākamām audzēm, ka brīvība izkarojama grūtās cīņās.” Alfrēds Bērziņš
Grāmata iepazīstina ar ideju attīstības vēsturi Eiropā – no antīkās pasaules līdz pat mūsdienām, vienlaikus raksturojot Eiropas kā idejas attīstību, visu ideju ietekmi uz Eiropas ekonomisko, politisko un sociālo attīstību. Darbs iepazīstina ar demokrātijas teoriju, funkcijām un praksi. Eiropa tajā parādīta kā globālo izmaiņu politisks un ekonomisks subjekts.
Viļņa Bankoviča atmiņām raksturīga lietišķība, neviltots tiešums, gribētos teikt — godīgums, kas tās palaikam tuvina dienasgrāmatas žanram.
Tā ir grāmata, ko var nosaukt par Ilgoņa Bersona pērli. Izcila dāvana literatūras gardēžiem!
Grāmata vēsta par latviešu kapusvētku izcelšanos, veidošanos un pastāvēšanu dažādos laikmetos, to nozīmi latviešu identitātē. Pētījumu gan hronoloģiski, gan metodoloģiski veido divas tematiskās daļas. Pirmajā aplūkota šīs tradīcijas ģenēze un vēsture, apkopojot literatūrā, presē, atmiņstāstos, arhīvu dokumentos rodamo informāciju. Tā analizēta, sistematizēta un izklāstīta laiksecīgi tematiski strukturēta stāsta veidā. Otrajā daļā iztirzāta kapusvētku šā laika tradīcija. Izmantota antropoloģiskā pieeja un mediju analīze. Trīs gadu ilgumā (2011-2013) kapusvētku laikā teju 40 kapsētās veikti novērojumi, 500 kapusvētku dalībnieku aizpildījuši anketas, vērtējot kapu un kapusvētku kultūras tradīciju Latvijā.
Grāmatas autore Ilze Būmane atzīst, ka privāto muzeju un kolekciju tapšana kopš grāmatas “111 privātie muzeji un kolekcijas” (2010) izdošanas gājusi plašumā. Šajā grāmatā piedāvāts ieskats vēl 99 apskates vērtos krājumos, kā arī atgādnes par pirmajiem 111 un pašvaldību muzejiem. Muzeju un kolekciju vērtīgākie eksponāti, leģendas un veidotāju dzīvesstāsti, kā arī norādes par iespējām apmeklēt muzejus un kolekcijas visos Latvijas novados.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru