trešdiena, 2012. gada 12. decembris

Novembra un decembra jaunumi

Mamma māca bērnu. Nav viegli... iemācīt lasīt.
Apkārt miljons brīnumu. Ezis skrien. Tālumā milzīgi kalni. Bumba aizripo. Lellei tik skaista kleita. Zvaigznes un saules vilina. Tā gribas miljonam pakaļ skriet.
Klusi burtiņi gaida. Visi trīsdesmit trīs. Aitas burts. Ābola, bumbas, cāļa, čiekura, dadža, eža, ēzeļa, fotoaparāta, gaiļa, ģimenes, haizivs, izkapts, īlena, jūras, kaķa, ķirbja, lapsas, ļipas, mājas, naudas, ņiebura, olas, pīles, robota, saules, šalles, tēta, upes, ūpja, vilciena, zibens un žirafes burts.
Vien jāsasauc kopā, lai iznāktu vārdi. Ezis pats atnāks pie tevis. Ūpis uzpūtīs bumbu, kaza iemīlēs āzi, aita nobučos zaķi. Roze uzziedēs.
Gribi to miljonu? Te jau tas ir.
Atver grāmatu. Lēnām, soli pa solim, vārdu pa vārdam ej pakaļ savam miljonam.
Stāsta par personībām, kas veidojušas Latvijas vēsturi, veidojušas mūsu valsti tādu, kāda tā ir tagad.
Kas notiek ar Da Vinči gēna pārstāvjiem, ja viņi nevēlas realizēt savus talantus? Viņi sadeg paši... Un tas nozīmē pazudinošās atkarības: narkotikas, azartspēles, alkoholisms utt. Gandrīz katram piemīt Da Vinči gēns, kas palīdzēs Jums aktivizēt Jūsu talantus un dzīvot ar bezgalīgām iespējām. Jūs kļūsiet par slaveniem māksliniekiem, uzņēmējiem utt. Un sasniegsiet to ko vēlaties. Uzziniet kā atmodināt Da Vinči gēnu.....
Grāmata ir domāta pirmsskolas skolotājiem, kas strādā ar 4-7 gadus veciem bērniem un ir balstīta uz pirmsskolas izglītības programmu, ko apstiprinājusi IZM. Autores sniedz teorētisko materiālu, uz kura balstās konstruēšanas nodarbības minētā vecuma bērniem, piedāvā tematisku mācību plānojumu visam gadam un praktiskus darbus. Materiāli apkopoti pa vecuma grupām- vidējai, vecākai un sagatavošanas grupai.

Dans Senors un Sauls Singers savā grāmatā meklē atbildi uz miljardu dolāru vērtu jautājumu: kāpēc valstī ar 7,1 miljonu iedzīvotāju, kurai nav nekādu dabas bagātību un kas kopš dibināšanas atrodas sarežģītā politiskā situācijā, nepārtraukti rodas arvien jauni uzņēmumi, kas spēj konkurēt globālajā tirgū.
Grāmata ir pirmais plašākais izdevums latviešu valodā, kas veltīts etnopsiholoģijas jautājumiem. Grāmatā aplūkotas etnopsiholoģijas teorijas, raksturota pētījumu metodoloģija un pētījuma metodes. Autore atklāj intrakultūras, dzimumu kultūras, identitātes un etniskās identitātes jēdzienus. Viņa pievēršas stereotipiem, to veidošanās likumsakarībām un sekām. Uzmanības lokā ir arī kultūras tradīcijas etnopsihologa skatījumā, multikulturālisma un tolerances jautājumi. Grāmata ir noderīga gan studentiem, gan pētniekiem un pedagogiem. Tā var būtiski bagātināt arī politiķu un ierēdņu zināšanas. Tajā var atrast daudz atziņu, kas ir noderīgas ikdienas dzīvē, veidojot attiecības starp dažādu etnosu pārstāvjiem.



 


Grāmatas autore ir pedagoģijas un psiholoģijas maģistre, kas veikusi padziļinātus emocionālās vardarbības pētījumus izglītības iestādēs Latvijā.
Grāmatas pirmajā nodaļā autore piedāvā emocionālās vardarbības teorētisko raksturojumu, otrā nodaļa atklāj emocionālās vardarbības vērojumus praksē. Trešā nodaļa piedāvā emocionālās vardarbības izpētes metodes, bet ceturtā- autores realizētā intervences eksperimenta rezultātus un autorprogrammu, kuras mērķis ir emocionālās vardarbības novēršana. Pielikumā lasītāji atradīs arī praktiskā darbā lietojamas anketas un iegūto rezultātu apstrādes piemērus.
Vārdnīcas autores ir vadošās logopēdes Latvijā. Tajā ietveri vairāk nekā 2800 vārdu skaidrojumi, kā arī to zinātniski tulkojumi angļu, vācu un krievu valodās. Lai gan galvenais akcents ir likts uz logopēdijas terminiem, vārdnīcā atrodami arī pedagoģijas, psiholoģijas, medicīnas un lingvistiska jēdzieni, kas saistīti ar logopēdijas jautājumiem. Par pamatu savam darbam autores izvēlējušās ap 300 informācijas avotus vairākās pasaules valodās. Grāmata noderēs visiem, kas studē logopēdiju vai strādā šajā jomā, kā arī pedagoģijas, psiholoģijas, medicīnas un citu jomu esošajiem vai topošajiem speciālistiem. Grāmatai vajadzētu būt katras mācību iestādes (pirmsskolas izglītības iestādes, skolas un augstskolas) bibliotēkā, jo tā ir nepieciešama gan studijās, gan ikdienas darbā, gan risinot problēmas ar skolniekiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru